EditieNL

Huisdier mee in het vliegtuig? Hier moet je op letten!

15 maart 2018 17:35 Aangepast: 15 maart 2018 18:39
Archieffoto Beeld © iStock

Veel mensen die op vakantie nemen hun huisdier mee in het vliegtuig. Dat lijkt onschuldig, maar het gaat nogal eens mis. Hoe ga je goed voorbereid de lucht in?

Gisteren werden twee honden verwisseld door de Amerikaanse maatschappij United Airlines, waardoor de dieren op een totaal andere bestemming uitkwamen.

Maandag overleed een hond zelfs, omdat hij tijdens een vlucht meer dan drie uur in de handbagageruimte zat. De stewardess had besloten dat de hond niet in de laadruimte onderin het vliegtuig mocht zitten.  

Om er voor te zorgen dat jouw huisdier levend op de goede bestemming aankomt, is het goed om je in de verschillende vliegtuigregels te verdiepen.

Ruim- of handbage?

De vliegtuigmaatschappij bepaalt of een dier mee mag in de cabine van het toestel. "Het huisdier moet dan vaak lichter zijn dan 9 kilo en onder de stoel voor je passen. Ook moet het beestje in een speciale reistas zitten en daar mag hij tijdens de vlucht niet uit", zegt Angelique van Es, manager van ZooLogistics, tegen Editie NL. Zij begeleidt met haar bedrijf reizigers die met hun huisdier op reis gaan. 

Een andere optie om je huisdier mee te nemen is in het bagageruim. Dan mag hij zwaarder zijn, maar maximaal 75 kilo wegen. De echt zware viervoeters worden vervoerd als cargo. Dat is verplicht als het dier meer dan 75 kg weegt.

Stress

Hoe stressvol de vliegreis voor jouw huisdier is, hangt af van waar hij mag zitten en in hoeverre het dier gewend is aan vliegen. "Als het huisdier in de cabine mee mag, zal het voor minder stress zorgen dan in het ruim, omdat het dier hier nog de geur van zijn baasje en een herkenbaar stemgeluid hoort", zegt gedragsbioloog Claudia Vinke van de Universiteit Utrecht.

Hoe gestrest jouw huisdier ook is, de bioloog raadt aan om niet meteen naar de medicijnen te grijpen: "Alleen in overleg met de dierenarts kan medicatie in sommige gevallen een oplossing zijn om het dier minder gestrest te maken, maar doe dat zeker niet zomaar."

Bekijk de video hier:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Editie NL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore