EditieNL

Helft van de gescheiden Nederlanders gaat niet naar de uitvaart van ex-partner

15 maart 2018 13:31 Aangepast: 15 maart 2018 15:23
Archieffoto Beeld © iStock

Ruim de helft van de gescheiden Nederlanders geeft aan de afscheidsceremonie van de ex-partner niet te bezoeken als deze nu zou overlijden. Dat blijkt uit een onderzoek van GfK, in opdracht van uitvaartverzekeraar Nuvema.

​De meeste mensen die niet naar de begrafenis of crematie van hun ex te gaan, doen dat omdat ze er simpelweg geen behoefte aan hebben. Uit het onderzoek blijkt ook dat het voorkomen van spanningen met de ex-schoonfamilie en een eventuele nieuwe partner een belangrijke reden is om thuis te blijven.

Niet welkom

"Het gebeurt echt dat mensen van de ex-schoonfamilie te horen krijgen dat ze niet welkom zijn", zegt rouwpsycholoog Leoniek van der Maarel tegen Editie NL. "Ook voelen mensen schaamte, zijn ze bang dat ze worden weggestuurd, of dat ze raar aan worden gekeken als ze huilen."

Toch raadt de psycholoog iedereen aan om naar de uitvaart van de ex-partner te gaan: "Goed afscheid nemen is belangrijk. Je hebt een relatie met iemand gehad en heel veel meegemaakt. Met een uitvaart kun je dat afsluiten." 

Kinderen

Als iemand ervoor kiest om wel bij de uitvaart aanwezig te zijn, dan is dat in de meeste gevallen vanwege gezamenlijk ouderschap. "Ouders zijn de veilige basis voor kinderen. Op emotionele momenten vallen ze daarop terug. Mensen moeten zich realiseren dat het kind tijdens een uitvaart zijn vader of moeder nodig heeft."

Toch geeft nog een kwart van de onderzochte mensen aan dat ze, zelfs als ze nog minderjarige kinderen hebben met de overleden ex-partner, niet te komen. Volgens Van der Maarel is het belangrijk om je goed te realiseren welke gevolgen dat heeft: "Je kunt later nooit aan jouw kind uitleggen dat je hem of haar op zo’n belangrijk moment alleen hebt gelaten."

Hoe erg iemand ook tegen de situatie opziet, voor je kind moet je er volgens de rouwdeskundige altijd zijn. "Veel mensen zullen het begrijpen als je zegt dat je er voor jouw kinderen zit en niet voor jezelf." 

Redenen om naar uitvaart ex-partner te gaan

​1. Gezamenlijk ouderschap

2. Ex heeft een belangrijke rol in het leven gespeeld 

3. Nog steeds een goede band 

4. Omdat het hoort 

5. Andere reden 

Bron: GfK

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore