Ga naar de inhoud
EditieNL

Nederland verbijsterd over zwangere Ashley: 'Wanneer mag ik mijn kind patat geven?'

Beeld © BNNVARA

Twitter ontplofte gisteravond tijdens de uitzending van het BNNVARA-programma Vier handen op één buik. In de aflevering wordt de 18-jarige Ashley gevolgd, die ongepland zwanger is van haar ex-vriend. De tienermoeder heeft een duidelijk idee over het dieet van haar toekomstige baby.

Ashley woont samen met haar moeder en zussen, acht chihuahua's, een bull terriër en een vogel in één huis. De familie rookt binnen en de honden bespringen elkaar continu. Ook is er een huurachterstand en heeft Ashley's moeder psychische problemen. De woonsituatie van Ashley maakt nogal wat bij de kijker los.

Patat met frikandel

Als Ashley op het punt van bevallen staat komt de familie langs met twee grote zakken van de McDonald's. Ashley haalt tot overmaat van ramp ook nog de sla van de burger voordat ze hem opeet. 

En dat is nog niet alles. Twitter gaat helemaal los zodra Ashley het over de voeding van haar kind heeft. "Wanneer mag ik mijn kind patat en een frikandel geven?", vraagt ze aan hulpmoeder Leonie. "Ze hebben mij babyvoeding laten proeven, nou dat krijgt mijn kind echt niet te eten hoor."        

Voedingsstoffen

Een echt antwoord op de vraag wanneer de kleine met fastfood mag beginnen, krijgt Ashley niet. En dus stelden wij de vraag aan voedingsdeskundige Ingeborg Brouwer van de Vrije Universiteit Amsterdam. 

​"Als je jouw baby patat en frikandel geeft, krijgt het heel veel voedingsstoffen tekort", zegt ze tegen Editie NL. "Een patatje of een stukje frikandel is af en toe helemaal niet slecht. Maar vooral de frikandel is een product waar niet veel voedingswaarden in zitten." 

Blender

​​Daarnaast eten baby's in hun eerste jaar weinig vast voedsel. "Als ze zes maanden zijn, eten ze alleen groente- en fruithapjes. Als je dat wil vervangen door frikandel en patat, zul je het in de blender moeten gooien." Zo'n patat-frikandel-smoothie klinkt niet heel aantrekkelijk "Als je iets in de blender doet, ga dan voor groente en fruit, niet voor friet en frikandel."

Het Voedingscentrum heeft richtlijnen opgesteld voor de voeding van kinderen tussen vier maanden en een jaar.  Ook geeft het Voedingscentrum informatie over welke voeding je beter niet kunt geven.  

Mis niets meer van Editie NL: like ons o Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl: