EditieNL

VVV-speler gaat leven redden: 'Dit is zoveel belangrijker dan voetbal'

13 maart 2018 15:15 Aangepast: 13 maart 2018 18:42
VVV voetballer Lennart Thy

"Dat Lennart een leven gaat redden, is zoveel belangrijker dan voetbal. We zijn heel trots op hem." Dat zegt VVV-trainer Maurice Steijn over speler Lennart Thy. De 26-jarige aanvaller gaat als stamceldonor het leven van een patiënt met leukemie redden.

VVV-Venlo-aanvaller Lennart Thy ligt sinds vanochtend in het ziekenhuis voor zijn stamceltransplantatie. "Dat hij dit wil doen om het leven van een ander te redden, is fantastisch mooi", vindt trainer Maurice Steijn.

Vijf weken geleden hoorde de trainer van het plan van aanvaller Thy. "Lennart wilde toestemming van de club omdat hij door de transplantatie een tijdje uit de running zou zijn." De trainer twijfelde geen moment: "Natuurlijk staan wij hier als club volledig achter. Het nieuws heeft ook veel losgemaakt bij het team. Spelers zijn echt onder de indruk dat hij dit wil doen."

Ligt aan infuus

De 26-jarige voetballer gaat zijn bloed doneren zodat via stamceltransplantatie een patiënt geholpen kan worden die lijdt aan acute leukemie. Zeven jaar geleden stond de voetballer bij zijn vorige club dna af om daarmee eventueel in de toekomst iemand met bloedkanker te kunnen helpen. Hij was toen net 19 jaar. De kans op een match is enorm klein, maar die is nu toch gevonden. Wie de patiënt is, wordt vanwege privacy niet bekendgemaakt.

"Het is ongelooflijk bijzonder dat Lennart dit voor de doodzieke patient kan doen." De trainer heeft Lennart vanochtend nog aan de lijn gehad. "Het gaat goed met hem. Hij ligt nu aan een infuus en krijgt spul ingespoten waardoor hij meer stamcellen aanmaakt. Natuurlijk is hij gespannen. Maar hij heeft goede hoop dat hij de patiënt met leukemie kan helpen."  

Spannend

Volgens donorarts Mirjam Fetcher zijn er twee manieren waarop stamcellen gedoneerd kunnen worden: uit het bloed of uit beenmerg. "De arts bepaalt dat. Uit het bloed komt het vaakst voor. Als mensen uit hun bloed doneren, krijg je vier dagen van tevoren een medicijn dat zorgt voor aanmaak van witte bloedcellen en dus stamcellen."

Er zijn enkele bijwerkingen. "Zoals pijn in je rug en een wat grieperig gevoel. Op de dag van de afname zit je aan een apparaat dat alleen je beenmerg afneemt. De rest van het bloed komt weer in het lichaam. Dat duurt lang, de donor ligt wel een dag in het ziekenhuis. Voordeel is wel dat je niet slap bent daarna, je verliest eigenlijk geen bloed. Meestal herstel je dus vrij snel."

PSV

VVV-spits Thy mist door de transplantatie zaterdag een wedstrijd tegen PSV. Een belangrijke wedstrijd, want VVV is nog niet uit de gevarenzone. "Maar een leven redden, is echt belangrijker dan voetbal. We hopen dat hij over tien dagen weer mee kan trainen."

Maar er is vooral een andere, grote hoop: dat de transplantatie succesvol mag zijn. "Het is spannend, maar we zijn er van overtuigd dat dit goed gaat aflopen."

Zo werkt stamceldonatie

Stamceldonatie is hard nodig, zo werk het.

Bekijk de video hier:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl
 Aanmelden als stamceldonor? Het is hard nodig

Editie NL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore