EditieNL

Onschuldig? Kom dan maar eens met een geloofwaardig alibi

12 maart 2018 12:04 Aangepast: 12 maart 2018 12:06
Beeld © iStock

Waar was jij vorige week zaterdag om half 4 's middags toen er bij de buren werd ingebroken? Het lijkt een simpele vraag maar er is een grote kans dat je dit niet meer precies weet. Uit onderzoek blijkt dat slechts 2% van de onschuldige verdachten door de politie wordt geloofd bij het opgeven van een alibi.

Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door rechtspsycholoog Ricardo Nieuwkamp van de Maastricht University. Rechercheurs vinden een alibi namelijk pas geloofwaardig als het niet verandert en wordt ondersteund door sterk bewijs, zoals camerabeelden.

Onschuldigen hebben alleen vaak zwakker bewijs voor hun alibi, bijvoorbeeld een familielid als getuige. Mensen kunnen zich ook vergissen of in eerste instantie hebben gelogen, bijvoorbeeld om te verbergen dat ze bij een minnaar of minnares waren. De politie vraagt bij het onderzoeken van een alibi volgens Nieuwkamp vaak teveel van verdachten. 

Stress

Daarnaast gaat onder de stress van een verhoor ons geheugen achteruit. Slechts 30% van de onschuldige verdachten heeft een consequent verhaal en hiervan wordt slechts twee procent geaccepteerd door de politie. 

Ook is er door de politie soms een te heilig vertrouwen in ondersteunend bewijs. Nieuwkamp: "Als ik een slimme boef ben vraag ik aan een collega-boef om met mijn telefoon de trein te pakken tijdens een inbraak. Als de politie mij dan ondervraagt zeg ik, lees mijn telefoon maar uit," hierdoor hebben criminelen dus makkelijk een vals sluitend alibi.

Nieuwkamp pleit dan ook voor een andere aanpak van de politie. "Rechercheurs moeten bij het beoordelen van een alibi meer rekening houden met de feilbaarheid van het geheugen en de haalbaarheid van sterk bewijs."

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

`