EditieNL

Zieke Geuko (5) na 451 dagen behandeling in Duitsland eindelijk weer thuis

08 maart 2018 15:32 Aangepast: 09 maart 2018 16:25
Geuko in het Radboudumc Beeld © Gert Jan van Lang

Wat een simpele verkoudheid leek te zijn, eindigde als de nachtmerrie van elke ouder: de 5-jarige Geuko kan door een zeldzaam virus al twee jaar niet meer lopen, en ligt constant aan de beademing. Voor een revalidatie moest hij naar Duitsland, maar gister kon zijn moeder hem eindelijk in Nederland weer in de armen sluiten.

"Ik heb een kind van vijf, maar hij spreekt inmiddels vloeiend Duits", zegt vader Gert Jan. 451 dagen lang zat zijn zoon in Duitsland, omdat hij in Nederland niet terecht kon. Gert Jan ging mee, terwijl moeder Gerda achterbleef in Nederland om voor hun andere kind te zorgen.

Knuffel

Miniatuurvoorbeeld

Toen Geuko gister aankwam in het Radboudumc in Nijmegen was het vooral voor haar een emotioneel moment. Tranen rolden over haar wangen, terwijl ze haar zoon een knuffel gaf. "Vorig jaar augustus, met zijn verjaardag, heeft ze Geuko voor het laatst gezien", zegt Gert Jan. 

De ellende begon in 2016, toen Geuko een simpele verkoudheid leek te hebben. Binnen 48 uur kon hij niet meer lopen en bleek de situatie heel ernstig te zijn, vertelde Gert Jan eerder al aan Editie NL. Geuko heeft AFM (Acute Flaccid Myelitis), als gevolg van een verkoudheidsvirus. 

Blauwdruk

"Voor revalidatie in Nederland moest Geuko dertig minuten zonder beademing kunnen, dus moesten we naar Duitsland", vertelt Gert Jan. Tot nu toe is Geuko vooral in leven gehouden, en is er nog weinig aan behandeling gedaan. Ook is er nog niet veel onderzoek gedaan naar de precieze toestand van de jongen. 

Maar nu gaat dat in het Radboudumc in Nijmegen eindelijk gebeuren. En als er thuishulp gevonden kan worden, kan Geuko hierna zelfs naar huis. "Ze gaan in Nijmegen alles meten, en een blauwdruk van hem maken. We weten nu gewoon nog niet in hoeverre hij weer beter kan worden, straks weten we dat hopelijk wel."

630.000 euro

"We zijn zo blij dat er nu iets gaat gebeuren", zegt Gert Jan. Omdat de ziekte zo zeldzaam is, is bijna geen enkel ziekenhuis ingericht op de behandeling. Alleen in Amerika is er veel kennis hierover, dus daar wil Gert Jan met zijn zoon naartoe. Dat kost alleen 270.000 euro, voor een behandeling van acht weken. En dat vergoedt de verzekering niet.

"Duitsland heeft al 630.000 euro gekost, en dat betaalt de verzekering wel." Als die behandeling in Amerika in eerste instantie was gedaan, waren ze nu al veel verder geweest, denkt Gert Jan. "Dan waren we nu misschien klaar geweest. Dan hadden mijn vrouw en ik misschien nog werk gehad, maar inmiddels zijn we allebei werkloos."

Miniatuurvoorbeeld
Gert Jan met zoon Geuko in 2017

Kind van vijf

"De hele situatie vreet aan ons", zegt Gert Jan. Hij had gehoopt op meer welwillendheid van de verzekering. "Het gaat niet om een auto, maar om een kind van vijf." De volgende stap is om uit te zoeken wat er precies met Geuko aan de hand is, en daar een plan bij te maken. Misschien zou er ook een Amerikaanse specialist naar Nederland kunnen komen. "Hij moet gewoon zo snel mogelijk geholpen worden."

De ouders van Geuko zijn ook een stichting begonnen, waarmee ze geld ophalen voor zijn behandeling.

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore