EditieNL

Gehoorbeschermers op in de klas voor meer concentratie

08 maart 2018 16:20 Aangepast: 08 maart 2018 18:35
Een leerling van de Lelyschool in Hilversum leest een boek met een gehoorbeschermer

Je kent ze vooral van de stratenmaker met de drilboor of de hovenier op de grasmaaier, gehoorbeschermers. Deze afsluitende koptelefoons worden nu ook steeds vaker op scholen ingezet voor concentratie, blijkt uit de verkoopcijfers van speciale kinderkoptelefoons aan scholen.

In groep 5 en 6 van de Lelyschool in Hilversum worden de kinderkoptelefoons vaak gebruikt om studerende kinderen af te sluiten voor geklets, tikkende potloden en ander rumoer in de klas. Juf Akkemay Elderenbos is blij met de beschermers: "Geluid kan bij sommige kinderen heel erg versterkt binnenkomen. Deze beschermers helpen ze daarvan af te sluiten", zegt ze tegen Editie NL. 

Steeds meer scholen kiezen voor de beschermers blijkt uit verkoopcijfers van de grootste leverancier. In 2015 werden 24.000 kinderkoptelefoons door scholen besteld. Vorig jaar waren dit er al meer dan 40.000. 

tekst gaat verder onder de afbeelding

Miniatuurvoorbeeld

Vermoeiend

Pedagoog Herald Hofmeijer juicht het gebruik van de koptelefoons toe: "Je zit als kind met 30 mensen in een kleine ruimte. Bij elk geluid moet het kind de afweging maken: is dit geluid relevant voor mij? Dat proces is ontzettend vermoeiend."

Hofmeijer denkt dus dat teveel geluiden in de klas ten koste gaan van de concentratie. "Als je belastingaangifte moet doen, dan doen je dat ook niet op de verjaardag van jouw zus. Je zoekt een omgeving die past bij de taak die je doet", zegt Hofmeijer.

Bekijk hier de video:

 

Zo veel geluid is er in de klas:

  • Individueel werk is 55 dB, dat staat gelijk aan geluid van een elektrische tandenborstel
  • Les door een leerkracht is 65 dB dat staat gelijk aan geluid van een vaatwasser
  • Tijdens groepswerk is 75-80 dB dat staat gelijk aan geluid van toilet doorspoelen

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore