EditieNL

Zeg 'Angela' tegen de barman en hij schiet je te hulp bij seksuele intimidatie

08 maart 2018 11:44 Aangepast: 08 maart 2018 18:40
Beeld © iStock

Steeds meer cafés in Frankrijk doen mee aan de actie 'Opération Angela'. Vrouwen kunnen in deze café's om hulp vragen als ze worden lastiggevallen door het codewoord 'Angela' te gebruiken. Ook in Nederland bestaan plannen voor een codewoord voor vrouwen in nood.

Je loopt een café binnen en vraagt naar 'Angela'. In het Frankrijk weten veel barmedewerkers dan direct wat je bedoelt. Steeds meer cafés sluiten zich namelijk aan bij de actie: Opération Angela.

Dit betekent dat vrouwen die op straat of in het café worden lastiggevallen bij het personeel om hulp kunnen vragen door alleen het codewoord 'Angela' te gebruiken. Het personeel zorgt er dan voor dat er een taxi of eventueel zelfs politie wordt gebeld.

Angela komt naar Nederland

In Engeland is een soortgelijke initiatief onder de naam: Ask for Angela. Ook in Nederland zijn er plannen: en die komen van -hoe kan het ook anders- een Angela. Te weten: de Nijmeegse nachtburgemeester, Angela Verkuijlen.

"Ik ben tijdens een congres in contact gekomen met de initiatiefneemster van 'Ask for Angela' in Engeland, en ik dacht: wat een goede actie!" Verkuijlen deed daarop wat onderzoek onder het uitgaanspubliek in Nijmegen. "Ik kwam er toen achter dat er best behoefte aan is onder vrouwen. Daarom willen we dit de komende maanden in Nijmegen gaan uitrollen."

Risico's tijdens het uitgaan

Ook het Nederlands kenniscentrum voor seksualiteit Rutgers, is voorstander van een Nederlandse versie van Angela. "In het uitgaansleven bestaan er voor vrouwen meer risico's voor seksuele intimidatie. Er is vaak alcohol in het spel en je bent in een 'lossere' omgeving; dat zijn wel risicofactoren voor seksuele intimidatie", legt Willy van Berlo van Rutgers uit.

Een codewoord kan volgens van Berlo dan ook zeker goed werken: "Misschien schaam je je om het in bijzijn van anderen te zeggen dat je wordt lastiggevallen, zo'n codewoord is direct duidelijk. Het is dan wel belangrijk dat het personeel hier wel echt goed van op de hoogte is."

Bekijk hier de video:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore