Ga naar de inhoud
EditieNL

Voorkom smartphoneverslaving: 'Kijk je kind aan tijdens de borstvoeding'

Beeld © Getty Images

Moeders moeten tijdens de borstvoeding niet met hun telefoon spelen, maar hun baby in de ogen aankijken. Dat vindt hoogleraar Klinische Psychologie Jan Derksen van de Radboud Universiteit Nijmegen. Het zou essentieel zijn voor de binding met het kind en mogelijk een smartphoneverslaving bij kinderen voorkomen. Maar vragen we hiermee niet teveel van moeders?

"Ja hallo, ze hebben zelf vaak hun ogen dicht!" zegt Eva Munnik, moeder van Reza. Zij schreef samen met Sofie van den Enk een boek over borstvoeding: De Melkfabriek.

Miniatuurvoorbeeld

Volgens haar hebben moeders het al druk zat. "Je geeft de hele dag door aandacht aan je baby. Juist tijdens de borstvoeding heb jee even een momentje voor mezelf. Dan is 'ie rustig en kan je even rustig Wordfeud spelen."

Maar onderzoeker Jan Derksen denkt daar heel anders over. Hij doet onderzoek naar het terugdringen van smartphoneverslaving. Hij richt zich in zijn onderzoek vooral op jonge gezinnen omdat volgens hem de generatie kinderen van nu al niet meer te redden is. Stellen zouden er al voor de geboorte van hun kind over moeten omdat het anders al snel te laat is. Derksen: "We weten dat oogcontact heel belangrijk is voor de binding. Je moet je baby blijven aankijken." 

Geen concurrentie

"Ik word triest als ik nu vaak de gezinsdynamiek zie", gaat hij verder. "Ouders hebben er voor de geboorte van hun kind niet over nagedacht hoe ze omgaan met schermen en smartphones. De sfeer wordt nu heel vaak verpest door digitale middelen." Derksen vindt dat een kind geen concurrentie zou moeten ervaren van een apparaat als een smartphone of tablet. "Nu zitten moeders al voedend op hun telefoon en dat is slecht voor de binding met het kind."

Munnik vindt dat hij overdrijft. "Je hebt al nauw contact hoor, als je borstvoeding geeft, hij zit aan je borst! Ik vind dat de druk op de moeders veel te groot wordt. Je moet het al zo perfect doen. En dan moet je je kind ook nog blijven aankijken. Alsof moeders niet al overspannen genoeg zijn. Je bent al zoveel met je kind bezig." Dus dan even een beetje met je telefoon spelen is juist fijn voor de moeders.

Wat vind jij? Stem mee op onze poll:

Bekijk het item hier:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op editienl.nl: