Ga naar de inhoud
EditieNL

Mindfulness-app stuurt je vijf keer per dag het bericht: 'Je gaat dood'

Beeld © Getty Images

Het is weer eens wat anders dan vijf keer per dag een pushbericht over het koude weer of extreme files. De app WeCroak stuurt je dagelijks een vijftal berichten met de ongezellige boodschap: 'Je gaat dood.'

Het klinkt in eerste instantie niet heel aantrekkelijk maar als je de filosofie erachter hoort, word je wel aan het denken gezet. De makers van de app proberen je vijf keer per dag stil te laten staan bij de dood zodat je de dingen die er niet toe doen wat sneller loslaat en juist aandacht schenkt aan de zaken die belangrijk zijn.

Bhutaanse wijsheid

"De app is gebaseerd op een Bhutaanse wijsheid die ons leert dat een gelukkig persoon minstens vijf keer per dag moet stilstaan bij de dood", schrijven de makers op hun website.

"We sturen je op willekeurige momenten een bericht en je kunt dan vervolgens de app openen voor een quote over de dood van een filosoof of een poëet. We moedigen je aan om dan een moment bewust te zijn van je ademhaling of te mediteren."

Mindfulness

​Een bijzondere vorm van mindfulness die volgens Anne Formsma van de Mindfulnessfabriek best heftig is. "Ik snap de gedachte erachter wel, maar ik vind het nogal heftig. Het is goed om te beseffen dat het leven eindig is maar ik zou het veel positiever benaderen."

In plaats van een aantal keer per dag stil te staan bij de dood adviseert ze om een dagelijks een paar keer te bedenken waarom je dankbaar bent dat je leeft.     

"Bedenk bijvoorbeeld elke ochtend: 'wat wil ik uit vandaag halen?' of vraag jezelf aan het eind van de dag af waar je dankbaar voor bent. Dan doe je hetzelfde maar dan met een positieve benadering."

Dood

De dood is overigens wel iets wat vaker in de psychologie wordt gebruikt als training. Formsma: "In therapiesessies wordt dan gevraagd wat je wil dat mensen over je zeggen op je begrafenis, en hoe je zelf op het leven terug wil kijken als je dood bent. Dat is iets om je wakker te schudden maar zoiets gebeurt altijd onder begeleiding. Ik vind het nogal heftig om dat via een app op je telefoon te krijgen."

Zelf de app proberen? Je kunt 'm downloaden in de App Store of in via Google Play.  

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op editienl.nl: