EditieNL

Stemmen op je zestiende, het kan in Rotterdam: 'Ze betalen ook belasting'

06 maart 2018 14:55 Aangepast: 19 maart 2018 22:59
Even stemmen tussen het boeken kaften door? Als het aan GroenLinks ligt wel.

In Malta en Oostenrijk mag het al en als het aan GroenLinks ligt, volgt Nederland ook snel: stemmen op je zestiende. Voorlopig is het alleen nog maar mogelijk voor vier stadscommissies in Rotterdam.

"Politieke beslissingen gaan vaak over later", redeneert een medewerker van GroenLinks in Rotterdam. "Dus wat jongeren belangrijk vinden is nog belangrijker dan wat mensen die er over een paar jaar misschien niet meer zijn vinden. Zestienjarigen hebben vaak een bijbaan, betalen ook belasting, dan is het toch gek dat ze niet mogen stemmen."

Nu nog niets te zeggen

De politieke partij zou graag zien dat zestienjarigen ook bij de landelijke verkiezingen mogen stemmen. De gevestigde partijen kunnen dan wel hun borst natmaken, denkt politicoloog Gerard Drosterij . "Jongeren hebben een uitgesproken mening en een sterk gevoel voor rechtvaardigheid. Met een gelikt interview komen politici niet meer weg. Maatschappelijke issues zoals integratie en social media, daar zijn jongeren dagelijks mee bezig. Zij willen weten wat politici daarover werkelijk te zeggen hebben.”

Drosterij ziet wel gebeuren dat het zover komt. "We geven jongeren steeds meer verantwoordelijkheid, spreken ze daar ook op aan, maar ze hebben geen stemrecht. Dat is vreemd. De stemming in Den Haag is nu nog anti, maar binnen tien jaar is dat veranderd."

 

Kiesrecht in Nederland

  • Sinds 1917 is er algemeen kiesrecht in Nederland voor alle mannen
  • In 1919 mochten ook vrouwen gaan stemmen
  • Ruim 45 jaar later ging de leeftijdsgrens om te stemmen omlaag van 24 naar 21 jaar
  • Nog eens zes jaar later, in 1971, werd dat 18 jaar
  • Als de 417 duizend Nederlandse zestien- en zeventienjarigen zouden mogen stemmen, zouden zij samen drie procent van alle stemgerechtigden vormen

Verkiesbaar stellen

Zover is het nog niet, dan moet de Kieswet eerst worden aangepast. Voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen wordt dus wel proefgedraaid in Rotterdam. Jongeren van 16 kunnen daar op 21 maart in vier stadsgebieden stemmen voor de stadscommissie, een bestuurslaag die niet onder de Kieswet valt. Ook mogen ze zich verkiesbaar stellen voor deze commissies.

Een goede zaak dat zestienjarigen daar kunnen kiezen, vindt GroenLinks. "Het gaat om hun directe leefomgeving." Toch ziet Drosterij niet zo snel gebeuren dat Rotterdamse jongeren gaan stemmen in maart: de animo voor lokale verkiezingen ontbreekt, denkt hij. "Op landelijke politiek zullen jongeren meer stemmen: de kopstukken zijn belangrijker voor ze, die zie je meer in het nieuws."

Bekijk de video hier:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore