Ga naar de inhoud
EditieNL

Julius (8) krijgt speciaal ADHD-dieet: 'We zijn niet van de medicijnen'

Julius van der Put begint binnenkort met een speciaal ADHD-dieet

Van je ADHD af met speciale voeding. De 8-jarige Julius van der Put gaat het binnenkort proberen. Diëten met ADHD wordt steeds gebruikelijker, maar liefst 6 op de 10 heeft er baat bij. De Wageningen Universiteit gaat nu wetenschappelijk onderzoeken hoe dit komt.

Sinds 2011 worden kinderen met de diagnose ADHD steeds vaker behandeld met een speciaal dieet. Bij het Restricted Elimination Diet (RED-dieet) wordt getest welke voeding invloed heeft op het gedrag van het kind. 

Het dieet verschilt per ADHD'er. De één kan druk worden van wortels en vis, terwijl bij andere kinderen juist zuivel en vlees een trigger kunnen zijn. 

Waarom werkt het

Dat het dieet werkt bij 6 op de 10 kinderen is bekend, maar waarom het werkt is nog niet duidelijk. Dat gaan de onderzoekers van de WUR nu onderzoeken. 

Saartje Hontelez leidt de Brain-studie van de WUR: "Als we weten hoe het dieet werkt, kunnen we misschien methodes vinden voor andere behandeling. Die minder streng en intensief zijn dan het dieet."

Van de deelnemers wordt vooraf en na afloop van het  RED-dieet een hersenscan gemaakt. Hiermee kan bekeken worden wat de invloed van het dieet is op de werking van de hersenen. Daarnaast wordt ook onderzoek gedaan naar werking van het dieet op de darmfunctie. Dit gebeurt met onderzoek van bloed, urine en ontlasting.

Niet van de medicijnen

De 8-jarige Julius doet mee met het onderzoek en het dieet Wageningen Universiteit. Zijn ouders zien het als een goed alternatief voor medicatie. "Wij zijn nooit van de medicijnen geweest. Dan ga je kijken naar andere oplossingen", legt vader Martijn uit. 

Door zijn ADHD heeft Julius vooral moeite om zich te concentreren op school. Vader Martijn: "Hij krijgt lesstof in de klas vaak niet mee. Leraren moeten het dan vaak één op één aan hem uitleggen." 

'Dieet ingrijpend'

Joli Luijkx van ADHD-oudervereniging Balans is blij met het onderzoek. "Het RED-dieet is erg ingrijpend voor een al kwetsbaar kind. Door dit onderzoek wordt bekend bij welke soorten ADHD dit werkt, dat is belangrijk."

Daarnaast kan het onderzoek volgens Luijkx meer ouders in aanraking brengen met het RED-dieet. "Momenteel probeert niet iedere ouder met een ADHD-kind dit dieet. Dit komt omdat het nog niet heel gangbaar is." Luijkx hoopt dat door het onderzoek het dieet voor meer ADHD-kinderen toegankelijker worden.

Eigen traktatie

De ouders van Julius maken zich niet al teveel zorgen over de impact van het dieet op hun zoon. Vader Martijn: "Wij gaan thuis hetzelfde als hem eten. Is er op school een traktatie, dan zorgen wij ervoor dat Julius zelf iets meeneemt. 

Bekijk hier het item:

 

Kinderen met ADHD gezocht

De onderzoekers zoeken nog kinderen met ADHD voor de Brain-studie. Ze zoeken rechtshandige kinderen met ADHD tussen de 8 en de 10 jaar. Kinderen aanmelden kan hier.

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl: