EditieNL

Vals beschuldigd van verkrachting: 'Vaak willen mensen iets anders verdoezelen'

28 februari 2018 17:54 Aangepast: 28 februari 2018 18:30
Beeld © iStock

Het is een nachtmerrie als het je overkomt: vals beschuldigd worden van verkrachting. Zeker als het uitdraait op een 'welles-nietes', waarbij je onschuld moeilijk te bewijzen is. Maar waarom doen mensen dit soort aangiftes? Een onderzoeker van de VU besloot het uit te zoeken.

Een leuke date, of spannend avontuurtje kan een verschrikkelijke wending krijgen, als je vals beschuldigd wordt van verkrachting. Verreweg de meeste aangiftes zijn terecht, maar er zitten altijd valse tussen. De FBI heeft onderzocht dat in Amerika 1 op de 20 aangiften onterecht zijn, en VU onderzoeker André De Zutter denkt dat dat in Nederland niet anders is.

Verdoezelen 

Volgens De Zutter is het de belangrijkste reden om een verkrachting te verzinnen dat mensen een alibi nodig hebben om iets anders te verdoezelen. "Denk hierbij aan vreemdgaan of spijbelen. Zo kan het gebeuren dat een vrouw vreemdgaat en bepaalde dingen niet meer kan verklaren. Dus verzint ze een verkrachting." 

Andere redenen zijn volgens hem aandacht of sympathie krijgen, maar wraak kan ook een motief zijn. "Bijvoorbeeld Een vrouw die haar partner verdenkt van vreemdgaan, of meer had verwacht van een one night stand."

Door onderzoek te doen naar de motieven van de mensen die valse aangiftes doen, hoopt hij de politie te helpen om dit soort aangiften beter te herkennen. "We weten uit onderzoek dat de politie dit nu nog niet zo goed kan", zegt de Zutter. "Hierdoor behandelen ze alle aangiften met veel scepsis en wantrouwen." 

Vals beschuldigd

Voor 'Dex' (niet zijn echte naam) had het veel verschil gemaakt als de politie het onderscheid tussen echt en nep beter zou kunnen maken, hij zegt vals beschuldigd te zijn van een verkrachting. Zijn moeder Esther heeft een boek geschreven over die periode. Hij staat achter het boek, maar wil zelf er niet meer over vertellen. "Dex wil verder met zijn leven", zegt Esther.  

"Er was een meisje van 14, dat claimde dat ze 16 was. Zij moest als maagd het huwelijk in gaan, dat werd van huis uit gewenst", vertelt Esther. Nadat ze seks had gehad met de 18-jarige Dex beschuldigde ze hem van verkrachting. "Zij heeft spijt gekregen, of zich misschien overvallen gevoeld."

Tweede aangifte

"Ze haalde slechte cijfers op school, en had ruzie met haar moeder. In een emotionele bui riep ze: 'ik ben verkracht'." Toen gingen alle bellen rinkelen bij de moeder, en deed ze niet lang erna aangifte. "Op dat moment kon ze niet meer terug."

Later kwam er ook nog een tweede aangifte bij. "Die was actief gezocht door de politie", zegt Esther. "Ze vroegen op Facebook aan meisjes of ze verkracht waren door mijn zoon." Het meisje was een schoolgenoot van de ander, en volgens Esther ging het om een 'puberale actie'. 

Vrijgesproken

In eerste instantie werd Dex veroordeeld voor 36 maanden cel, maar in hoger beroep is hij vrijgesproken. Hij is alleen veroordeeld voor ontucht met een minderjarige, omdat het meisje 14 was. De belangrijkste reden om hem vrij te spreken was dat het eerste meisje tegenstrijdige verklaringen had gegeven, met duidelijke onwaarheden erin. Bij de tweede was geen enkele aanwijzing gevonden dat haar verhaal klopte. 

Toch blijven de meiden tot op de dag van vandaag bij hun verhaal. "Het doel van mijn boek is niet om die meisjes de zwarte piet toe te spelen, maar om te laten zien hoe dit in de toekomst voorkomen kan worden", zegt Esther. "Die meisjes zijn door hormonen gedreven bommen die niet na kunnen denken. Ze maken een fout, en dan kunnen ze niet meer terug"

Dex is inmiddels 24 jaar, en heeft zijn leven weer aardig opgepakt. Hij werkt als manager, en wil vooral vooruit kijken zegt zijn moeder. "Het laatste wat hij wil, is dat dit zijn hele leven aan hem blijft hangen."

Bekijk hier de video:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore