EditieNL

Autistische Hugo (7) kan door spraakcomputer eindelijk praten als een kind

28 februari 2018 15:30 Aangepast: 01 maart 2018 00:05
Hugo en moeder Martine met de spraakcomputer Beeld © Editie NL

Kunnen praten is voor de meeste mensen compleet vanzelfsprekend, maar tienduizenden kinderen kunnen dit niet zonder spraakcomputer. Die computer had altijd de stem van een volwassene, maar nu is er ook een versie met een kinderstem. Zo kan de autistische Hugo (7) eindelijk een kind zijn.

Als Hugo iets duidelijk wil maken, dan doet hij dat niet zoals zijn leeftijdsgenoten. Hij heeft een autisme spectrum stoornis, en daardoor is hij nooit begonnen met praten. "We weten eigenlijk niet waarom hij niet praat", zegt moeder Martine. "Hij kan wel luisteren en opdrachten uitvoeren."

Bij kinderen zoals Hugo is er een groep die alsnog gaat praten, maar ook een groep die nooit gaat praten. Voor die kinderen is een spraakcomputer van essentieel belang. Daarop kunnen ze symbolen intoetsen, en die zet de computer om naar gesproken zinnen. Zo kunnen veel van dit soort kinderen toch communiceren met de buitenwereld. 

Echt een kind

De eerste van dit soort computers werden al in de jaren '80 gebouwd, maar hadden altijd de stem van een volwassene. Nu is er een versie speciaal voor kinderen uitgekomen, met kinderstem. Hugo mocht al een paar maanden een prototype uitproberen. "Hugo reageerde heel verrast op de nieuwe stem, hij vond het grappig", zegt zijn moeder. 

Tekst loopt door na de video
 

Een bericht gedeeld door Editie NL (@editienl) op

Door op de knoppen te drukken komen er korte duidelijke zinnetjes uit, ingesproken door een stemacteur van ongeveer 12 jaar. En dat is niet alleen voor Hugo bijzonder, ook zijn omgeving reageert er goed op.  "Ze zien het nu meer als zijn stem, het is echt een kind dat iets zegt. Mensen zien zo dat hij ook zelf kan denken."

Beter communiceren

In Nederland zijn er zo'n 50.000 kinderen tussen de twee en twaalf jaar oud met een communicatiebeperking, waarvan een deel in aanmerking komt voor dit soort computers. Volgens de ontwikkelaars is de kinderstem heel belangrijk voor de koppeling tussen het apparaat en het kind. 

Martine zegt dat haar zoon het apparaat zich snel eigen heeft weten te maken, en daardoor steeds beter kan communiceren. "Inmiddels is hij zover dat hij dingen ook in een zin kan zetten. Hij vraagt dingen, en zegt wat hij wil hebben. Bijvoorbeeld 'ik wil met de auto' of 'ik wil mijn kleren aan en dan naar de speeltuin'." Wel heeft hij moeite met het uitdrukken van zijn gevoelens, zoals pijn of frustratie. 

Ontwikkeling

Volgens Willemijn Wetzels van ontwikkelaar AssistiveWare helpen de geluiden met de cognitieve ontwikkeling van de kinderen, en ook de sociale ontwikkeling. "Kinderen worden hierdoor echt voor vol aan gezien", zegt ze. "Bij kinderen die niet kunnen spreken, wordt snel gedacht dat ze stom zijn."

Deze week worden de computers met kinderstemmen officieel gelanceerd. 

Bekijk hier de video: 

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore