Ga naar de inhoud
EditieNL

Waarom is bij Orlando een week gewacht met alert? 'Iedere vermissing is uniek'

Orlando Boldewijn. Beeld © Politie

Het kwam voor sommige mensen nogal wrang over: voor de zes maanden oude baby Hannah werd gisteren vrijwel direct na haar verdwijning een Amber Alert uitgestuurd, terwijl het Vermist Kind Alert pas na een week werd ingezet voor de 17-jarige Orlando. Hoe zit dat?

Terwijl baby Hannah gisteravond uren na het uitsturen van een Amber Alert in goede gezondheid werd aangetroffen, werd ongeveer tegelijkertijd het levenloze lichaam van de 17-jarige Orlando uit het Böttgerwater bij Ypenburg gehaald.

Gevreesd voor een leven

Pas een week na zijn vermissing stuurde de politie een Vermist Kind Alert uit. Dat is minder ernstig dan een Amber Alert. "Bij een Amber Alert denkt de politie dat er acuut gevaar dreigt. Bij een Vermist Kind Alert is de politie wel bezorgd, maar is er geen concrete aanleiding dat er voor een leven wordt gevreesd", legt Jasper van der Kemp, criminoloog aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, uit. 

Het leidde tot woede bij familie en vrienden van Orlando. Ook op Twitter volgden verontwaardigde reacties. "Een week. Een week is #OrlandoBoldewijn al vermist en pas nu komt er een alert uit en besteden media aandacht", schrijft Manju Reijmer op het platform. "De politie heeft hier steken laten vallen. Plain and simpel."

Amber Alert

Een Amber Alert wordt maar een tot twee keer per jaar ingezet. Een vermissing moet aan strenge criteria voldoen voordat het wordt ingezet. "Dat komt omdat je er zuinig mee moet zijn", zegt Van der Kemp. "Als je het te vaak inzet reageren mensen minder. Maar nu wordt het zo weinig ingezet, dat je je kunt afvragen of dat ook wel goed is."

Criteria Amber Alert

  • Het kind is (zeer waarschijnlijk) ontvoerd door een onbekend persoon of personen, of het kind is vermist en er bestaat direct gevaar voor het leven van het kind.
  • Het vermiste kind moet jonger zijn dan 18 jaar.
  • Er is voldoende informatie over het slachtoffer, een mogelijke ontvoerder of een gebruikte auto, zodat met een AMBER Alert de kans vergroot wordt dat het kind gelokaliseerd kan worden.​
  • Het AMBER Alert moet zo snel mogelijk na de ontvoering of vermissing worden gebruikt.

Bron: amberalert.nl

Onderzoek door recherche

Voordat er een Vermist Kind Alert wordt uitgestuurd doet de politie al onderzoek. "Iedere vermissing is uniek en daarom wordt bij elke zaak apart gekeken wat er ingezet moet worden", zegt een woordvoerder van de politie.

"Voor een alert houden we een bepaalde maatstaf aan. Aan de hand daarvan wordt een beslissing gemaakt of en wanneer er een alert wordt uitgezet. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de recherche eerst dingen moet onderzoeken voordat wordt overgegaan tot actie."  

Puberjongen

Volgens Van der Kemp wordt er bij jongeren vaak minder snel een Amber Alert ingezet dan bij kleine kinderen. "Dat komt omdat er veel meer dingen aan de hand kunnen zijn. Misschien is het kind wel eerder even weggeweest, of spelen er andere omstandigheden die de vermissing kunnen verklaren."

"Anne Faber was een beetje het klassieke verdwenen meisje, maar dit ging om een puberjongen waarvan bekend was dat hij een date had. Dat zijn allerlei factoren die een bepaalde indruk kunnen wekken op basis waarvan een afweging wordt gemaakt. Of dat terecht is, is een ander punt."

Wat gebeurde er met Orlando?

De 17-jarige Orlando Boldewijn komt zondagavond 18 februari niet thuis nadat hij in Den Haag met een man had afgesproken via de dating-app Grindr. Op maandag 19 februari wordt Orlando bij de politie als vermist opgegeven. Even later verspreiden vrienden en familie oproepen op social media en pikken enkele mediakanalen het op. Op zondag 25 februari stuurt de politie een Vermist Kind Alert uit en krijgt de zaak landelijk media-aandacht.

Na een tip begon de politie gisteren op een specifieke plek in het Böttgerwater te zoeken. Daar werd het levenloze lichaam van Orlando gevonden. Zijn lichaam wordt onderzocht om te kijken waaraan hij is overleden. 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl: