EditieNL

Vergiftiging en ontstekingen: 'Let op strooizout onder de pootjes van je hond'

27 februari 2018 11:27 Aangepast: 27 februari 2018 11:41
Foto ter illustratie. Beeld © iStock

Door de vrieskou wordt er overal in het land flink gestrooid. Dit strooizout kan vervelende en zelfs levensbedreigden gevolgen hebben voor dieren zoals honden. Daarom moeten baasjes de pootjes van hun viervoeters goed schoonhouden.

Als de hond eenmaal thuis is en hij likt zijn zoute pootjes af, kan dat een risico voor zijn gezondheid vormen. "Te veel zout is toxisch", legt dierenarts Jaap Vestjens uit. "Het gaat dan wel om grote hoeveelheden zout." 

Een hond die braakt, diarree of darmklachten heeft en lusteloos is, heeft vaak een slechte vochtbalans. Als de hond deze symptomen vertoond zou het kunnen dat hij te veel zout heeft binnengekregen. Het is dan belangrijk om een dierenarts in te schakelen.

Vaseline

Toch ziet Vestjens niet heel vaak dat een hond in levensgevaar is door zout. "Zelf heb ik nog nooit gezien dat een hond zo vergiftigd was dat hij out ging", vertelt Vestjens. "Meestal vinden honden zout ook niet zo heel lekker dat ze er te veel van eten." 

Vestjens ziet meer honden die op een andere manier last hebben van strooizout. "Als het koud is gaat strooizout plakken aan de pootjes, daardoor kunnen er ontstekingen aan de zooltjes ontstaan", zegt hij.

Smeer de pootjes van je hond daarom goed in met vaseline, om eventuele irritaties tegengaan. "Maar doe dit wel na de wandeling, wanneer je de pootjes hebt schoongemaakt en afgespoeld. Als je het van te voren opsmeert loopt de hond het er zo weer af." 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op editienl.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore