EditieNL

Dit zijn volgens de statistieken de beste voetballers uit jouw woonplaats

23 februari 2018 11:00 Aangepast: 12 maart 2018 17:13
Beeld © RTL Nieuws

Georgino Wijnaldum is niet alleen de beste voetballer uit Rotterdam, maar ook de beste voetballer van Nederland. Althans, zo vertellen ons de statistieken van SciSports, een bedrijf dat voor profclubs op basis van data geschikte spelers scout. Het bedrijf beschikt over gegevens over de voetballende kwaliteiten van bijna 1.900 profs en semi-profs uit Nederland.

Aan de hand van tal van gegevens - van het aantal bijna doelpunten tot het aantal geschikte voorzetten - brengt SciSports de kwaliteit en het potentieel van voetballers in kaart. En niet zonder succes. Zo was het Enschedese bedrijf bijvoorbeeld een belangrijke schakel in de transfer van de op een zijspoor geraakte international Memphis Depay van Manchester United naar Olympique Lyon.

SciSkill

Spelers krijgen aan de hand van hun data een cijfer, de SciSkill. Als prestaties goed zijn, gaat het cijfer omhoog en omgekeerd. Zo weten we aan de hand van de gegevens dat Liverpoolmiddenvelder én geboren Rotterdammer Georgino Wijnaldum op dit moment de beste voetballer is op basis van zijn SciSkill van 128. De Braziliaan Neymar is op dit moment de beste voetballer van de wereld met een score van 160,9.

De tien beste Nederlandse voetballers volgens SciSports

Exotische globetrotters

We mochten grasduinen in de data van de 1.900 Nederlandse voetballers. Wat meteen al opvalt is dat Nederlanders over de hele wereld in competities uitkomen. Zo komt de geboren Rotterdammer Delvin Pinheiro uit voor het Thaise Chainat Hornbill FC​, speelt Etiënne Esajas​ (geboren in Amsterdam) voor de Dayton Dutch Lions in Ohio en is de 34-jarige Danny van Bakel uit Geldrop professioneel actief in de Vietnamese competitie.

En dan is er ook nog Jan-Willem Staman uit Nijverdal, die een tweede nationaliteit aannam en meerdere interlands speelde voor het eiland Guam in de Stille Oceaan.

Volendam talentendorp

De grote steden blijken goede grond voor voetbaltalent. Van de 1900 (prof)voetballers in de database van SciSports zijn er 260 in Amsterdam en 162 in Rotterdam geboren. Dat betekent dat deze twee steden goed zijn voor bijna een kwart van de voetballers. De regio Amsterdam is ook relatief gezien hofleverancier van voetbalprofs, met 25 profs op elke 100.000 inwoners. Ook de Zaanstreek en de regio rond Haarlem scoren goed.

Met liefst 15 (semi)profvoetballers op zo'n 22.000 inwoners mag Volendam overigens met trots de titel van talentendorp dragen. In Zeeland, Noord- en West-Friesland en Flevoland worden - met het oog op de lijst - juist aanzienlijk minder getalenteerde voetballers geboren. Die regio's leveren omgerekend per 100.000 inwoners nog geen 7 voetballers af. 

De beste voetballers uit jouw regio

Maar dat neemt evenmin niet weg dat goede voetballers door het hele land worden geboren. We brachten de sporters op basis van hun geboorteplaats in kaart. Op onderstaande kaart vind je de beste voetballer of beste drie voetballers die geboren zijn in jouw woonplaats of regio. Klik op een bol voor meer info. In het geel vind je de SciSkill van de betreffende speler (en bedenk daarbij dat Neymar 160,9 heeft en Wijnaldum 128). 

RTL Nieuws / Jasper Bunskoek
`