Ga naar de inhoud
EditieNL

Vaderschapstest op Negenmaandenbeurs: 'Vrouwen doen de test vaak met hun minnaar'

Beeld © iStock

De Negenmaandenbeurs is vaak voor puur nieuw geluk, maar dat is niet voor iedereen het geval. Als je niet precies weet wie de vader is van je kind, zit je vaak niet op een roze wolk. Daarom heeft de beurs dit jaar een primeur: een vaderschapstest voor twijfelende ouders.

Het concept is simpel: de moeder geeft twee buisjes bloed en de potentiële vader staat wangslijmvlies af. Binnen vier dagen is duidelijk van wie het kind is. 

Volgens Arne Brons van vaderschapstest.nu rust er nog een taboe op deze testen, daarom staat hij met een stand op de beurs . "Ouders schamen zich vaak als ze niet zeker weten wie de vader is."

Miniatuurvoorbeeld

Arne Brons in gesprek met een verslaggever van Editie NL 

Test met de minnaar

De test wordt ook vaak zonder medeweten van de partner uitgevoerd. Brons: "Het zijn in de regel moeders die bellen dat ze zwanger zijn. Vaak zijn er twee mogelijke vaders. De echtgenoot of de minnaar." 

"De vrouw doet dan de test vaak met de minnaar en vertelt het haar man niet." Als het kind ongewenst is, heeft de moeder volgens Brons de mogelijkheid om het (eventueel zonder dit te vertellen) weg te laten halen, of om alles op te biechten aan de partner.

Geen vertrouwen

Relatietherapeut Jean van der Ven snapt wel dat er steeds meer behoefte is aan een vaderschapstest. "Je wilt niet twintig jaar lang het kind van iemand anders opvoeden. Ik maak het weleens mee in de praktijk. De onzekerheid over wie de vader is, kan echt in de weg staan van een gelukkige relatie."

Toch is zo'n test volgens Van der Ven niet de oplossing voor alle problemen. "Ik geef je op een briefje: als iemand wantrouwt wordt dat niet weggenomen door zo'n test."

Duur geintje

De vaderschapstest is redelijk nieuw in Nederland en wordt ook niet vergoed door verzekeraars. Ook is het onderzoekje niet goedkoop: de test kost 1249 euro. Toch is het volgens Brons het geld meer dan waard. "Je kunt met de test een weloverwogen beslissing maken over je kind. Als je niet weet wie de vader is, zorgt dit voor stress. Daarnaast heeft ieder kind het recht om te weten wie zijn vader is."

Bekijk hier het item:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl: