EditieNL

3 op de 4 kinderen zit onveilig in autostoeltje: zo moet het wel

22 februari 2018 17:15 Aangepast: 04 maart 2018 17:55
Archieffoto Beeld © iStock

Maar liefst driekwart van de kinderen zit niet goed in een autostoeltje, blijkt uit Belgisch onderzoek. En ook in Nederland doen we het te vaak verkeerd.

​Voor het onderzoek van het Vias Institute werden 1000 Belgische kinderen geobserveerd. Het resultaat was niet alleen dat driekwart van hen niet goed vastzit, maar ook dat 13 procent zelfs in het verkeerde stoeltje wordt gezet én niet wordt vastgemaakt.

Als je met 50 kilometer per uur een ongeluk krijgt en het kind zit niet vast, heeft dat volgens Vias dezelfde impact als wanneer de kleine van 10 meter hoog naar beneden valt. ​

Nederland

En niet alleen bij onze zuiderburen lopen kinderen gevaar op de achterbank. Uit cijfers van VeiligheidNL blijkt dat ook in Nederland bijna driekwart van de ouders hun kinderen niet veilig vervoeren.

Zo zit 15 procent van de kinderen niet in de juiste stoel, is 33 procent van de autostoeltjes niet juist bevestigd en zit ruim 40 procent van de kinderen niet goed vast. Daarnaast stappen veel mensen te snel over naar een grotere kinderstoel.

Bij het uitkiezen van een zitje moet rekening worden gehouden met het gewicht en de lengte van het kind. VeiligheidNL heeft een keuzewijzer opgesteld, waarin ouders precies kunnen zien wat voor stoel ze aan moeten schaffen. Ook maakte de organisatie de volgende instructievideo:

Dodelijk letsel

Uit het Belgische onderzoek blijkt ondanks alles dat driekwart van de bestuurders denkt dat de kinderen veilig op de achterbank zitten. "Dat wijst erop dat veel mensen nog altijd niet op de hoogte zijn hoe ze hun kind correct moeten vastmaken", zegt Vias-woordvoerder Stef Willems tegen VTM Nieuws.  

"Beveiligingssystemen verminderen de kans op een dodelijk letsel bij kinderen tussen 1 en 4 jaar met 55 procent en bij baby’s onder 1 jaar zelfs met 77 procent." Juist daarom is het belangrijk dat we onze kinderen op de juiste manier in hun zitje zetten.

Bekijk de video hier:

 

Hoe doe je het goed?

  • Klik je kind altijd vast: niet alleen als je lang onderweg bent.
  • Zorg dat er niet te veel speling op de riempjes zit. Er mag maximaal 1 centimeter tussen de riempjes en het kind zitten.
  • Zorg dat de riempjes niet achter de rug of onder de oksel doorlopen.
  • Zorg dat de gordel niet gedraaid is.
  • Zet je kind niet met een dikke jas aan in de autostoel.
  • Informeer welk zitje geschikt is voor de lengte en het gewicht jouw kind.
  • Zorg dat je het zitje in de juiste richting plaatst.
  • Als je kind zichzelf vastklikt, controleer dan of dat op de juiste manier is gedaan. 

Bron: Vias Institute

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Editie NL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore