Ga naar de inhoud
Bloem Adam

Olympische zoen gaat de wereld over: 'Liefde is liefde'

Beeld © Twitter / Gus Kenworthy

De Amerikaanse sporter Gus Kenworthy werd gisteren vol op de mond gekust door zijn vriend Matthew. Anno 2018 wellicht niets bijzonders, maar de zoen werd live uitgezonden op de Amerikaanse televisie. En dat is voor het eerst.

Vlak voor de finale van de slopestyle werd Gus door zijn vriend gekust. Zonder dat ze het doorhadden werd dit vastgelegd door de Amerikaanse zender NBC. "Ik had als kind nooit durven dromen dat ik een homokus op TV zou zien, maar nu kan een kind dat WEL. Love is love is love", schrijft hij op Twitter.

​En dat is belangrijk, zegt ook Philip Tijsma van COC Nederland, tegen Editie NL: "Veel jongens en meisjes die met hun ouders naar de Olympische Spelen kijken zullen nu zien dat het eigenlijk heel gewoon is om homo of lesbisch te zijn."

Aanstootgevend

Volgens Philip is de Amerikaanse homogemeenschap vooral blij met de manier waarop verslag is gedaan van de kus. "Het gaat er helemaal niet over dat twee mannen met elkaar kussen. Het gaat om partners en het maakt niet uit dat ze homoseksueel zijn."

Ondanks dat homoseksualiteit al lang vanzelfsprekend zou moeten zijn, is dat het niet, zegt Philip. "In Nederland zegt bijna iedereen homoseksualiteit te accepteren, maar nog steeds vindt een derde het aanstootgevend als ze twee mannen zien zoenen. Zichtbaarheid is ontzettend belangrijk."

Taboe

Vooral in de sportwereld hangt er nog altijd een groot taboe om homoseksualiteit. "Het is goed dat sporttalenten die nog in de kast zitten deze beelden zien." 

Philip is enthousiast over het feit dat de zoen over de hele wereld worden uitgezonden en dat miljoenen mensen het zien. "Ik hoop dat Gus niet de laatste zal zijn en dat veel mensen zich door de kus gesterkt voelen." 

Olympische LHBT'ers

Aan de Spelen doen 15 openlijk lesbische, homo- of biseksuele sporters mee. Dat is ongeveer een half procent van het totale aantal sporters. En dat terwijl wereldwijd zes procent van de mensen LHBT'er is.

Bron: COC Nederland

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl: