EditieNL

Sterven aan liefdesverdriet écht mogelijk: 'Pa overleed aan een gebroken hart'

19 februari 2018 14:20 Aangepast: 02 maart 2018 10:27
Peter van der Vorst Beeld © ANP

Verdrietig nieuws voor Peter van der Vorst: in een week tijd verloor hij allebei zijn ouders. Volgens de presentator overleed zijn vader, behalve aan de gevolgen van zijn ziekt, ook aan een gebroken hart. Uit onderzoek blijkt dat zo'n gebroken hart echt bestaat.

De ouders van de presentator waren langere tijd ziek en lagen beiden in een hospice. Na het overlijden van zijn moeder schreef Peter op Facebook dat hij intens verdrietig is, maar ook blij dat z'n ouders niet meer hoeven te lijden.

Een dag na de uitvaart van zijn moeder moest Van der Vorst ook afscheid nemen van zijn vader. De RTL-presentator denkt dat het overlijden van zijn vader te maken heeft met het missen van zijn moeder. "Pa overleed aan de gevolgen van zijn ziekte en een gebroken hart. Als een echte gentleman heeft hij zijn vrouw voor laten gaan. Hij is vredig ingeslapen," vertelt hij aan De Telegraaf.  

Gebroken hart

Cardioloog Ivo van der Bilt van het HagaZiekenhuis is tien jaar bezig geweest met het onderzoeken van het 'gebroken-hart-syndroom'. Een gebroken hart ontstaat door adrenaline die vrijkomt in stresssituaties, zoals wanneer je partner je verlaten heeft en de symptomen lijken op die van een hartinfarct, zoals kortademigheid, pijn op de borst en vermoeidheid, zegt de cardioloog tegen Editie NL.

Mensen die aan een gebroken hart overlijden zijn meestal zwakkere patiënten of mensen die naast een gebroken hart een ziekte hebben. Over het algemeen gaat een gebroken hart na een paar weken vanzelf weer over. Toch wordt een gebroken hart door beter onderzoek de laatste jaren steeds vaker herkend.  

Vrouwen

​Paul Volders, hoogleraar Genetische Cardiologie aan het Maastricht Universitair Medisch Centrum, schat dat er per jaar duizenden mensen in Nederland aan een gebroken hart overlijden. Toch blijft het precieze aantal onduidelijk, zegt hij tegen Editie NL.

"Wat we weten is dat 90 procent van de sterfgevallen vrouwen van boven de zestig zijn. Toch is het niet altijd duidelijk of een gebroken hart daadwerkelijk de oorzaak is."

Bekende voorbeelden van vrouwen die door een gebroken hart zouden zijn overleden zijn de Duitse actrice Romy Schneider en operazangeres Maria Callas.  

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore