EditieNL

Utrechts café verbiedt laptops: 'Het was een ruimte vol zombies geworden'

16 februari 2018 12:22 Aangepast: 19 februari 2018 08:32
Beeld © Editie NL

Flexwerkers, ZZP'ers en studenten die buitenshuis op hun laptop willen werken, kunnen niet langer terecht bij Lewis Book Cafe in Utrecht. Het café wil sinds een week geen klanten meer met laptops in de zaak. Er zou geen verbinding meer zijn tussen de gasten en het personeel.

Het café kreeg bij de invoering van het laptopverbod veel kritiek, vooral van vaste gasten. Toch ziet eigenaresse Elianne Alblas direct een verschil met vroeger: "De sfeer is heel anders en mensen blijven langer zitten", zegt ze tegen Editie NL.  

"We willen een sociale plek zijn en er ook zijn voor mensen die alleen zijn. Maar het werd gewoon te erg." Naast het creëren van een meer persoonlijke omgeving, speelt geld ook een rol: "ZZP’ers en studenten houden vaak dure plaatsen bezet en bestellen relatief weinig."

Verhaal gaat verder na de foto

Miniatuurvoorbeeld

Dirk-Jan Stip, eigenaar van Coffee Corazon in Amersfoort, kan erover meepraten. Want Elianne is niet de eerste horeca-ondernemer die de stap naar een verbod nam. "Wij voeren dit beleid nu een half jaar en ik hoop dat het een trend is. Je kunt het een laptopverbod noemen, maar om het wat vriendelijk te laten ogen spreken we zelf liever van een laptop- en tabletvrije omgeving", zegt hij tegen RTL Z.     

Strategie 

Waar bezoekers met een laptop bij Elianne en Dirk-Jan niet meer welkom zijn, zoeken ze bij Bar Beton naar een andere oplossing: "Wij hebben speciale ZZP-tafels in ons café om ook andere gasten de ruimte te geven", zegt manager Ramon van Dulst tegen Editie NL.    

"​In de horeca is iedereen welkom, ook studenten en freelancers", zegt Bernadet Naber van Koninklijke Horeca Nederland. Toch mag ieder café zelf zijn eigen strategie te bepalen en is dat niet aan de branchevereniging. "Meer horecaondernemingen richten zich met een bepaald concept op een specifieke groep en dat mag."

Bekijk de video hier:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore