EditieNL

Meer dan de helft van de jonge vrouwen heeft liever een vrouwelijke huisarts

15 februari 2018 10:45 Aangepast: 28 februari 2018 00:50
(Archieffoto) Beeld © iStock

Als je huisarts van het andere geslacht is, kan het flink slikken zijn om (letterlijk of figuurlijk) met de billen bloot te moeten. Vooral vrouwen onder de 40 vinden dit lastig. Meer dan de helft van hen bezoekt bij seksuele problemen of lichamelijk onderzoek het liefste een vrouwelijke arts.

De reden? Schaamte. Vrouwen generen zich vaker dan mannen voor hun lijf. Een op de vijf vrouwen vindt het daardoor lastig om uit de kleren te moeten voor een huisarts van het andere geslacht.

Intieme delen

Soms is die schaamte zelfs zo groot dat een afspraak met de arts erdoor wordt afgezegd, blijkt uit een grootschalige enquête van Libelle en de Patiëntenfederatie Nederland. Een op de acht vrouwen heeft dat weleens gedaan, tegenover een op de 25 mannen.

Aan de enquête deden ruim zevenduizend mensen mee, 56 procent was een vrouw. Meer dan een kwart van alle vrouwen heeft liever een huisarts van hetzelfde geslacht. Zéker als het een klacht of vraag over seksualiteit, lichamelijk onderzoek of de intieme delen betreft. 

Cijfers uit de enquête:

  • Meer dan de helft van de Nederlandse huisartsen is vrouw, tweederde van de geneeskundestudenten ook
  • Als je (voor één keer) een vrouwelijke of juist mannelijke huisarts wilt zien, heb je daar recht op. Ruim tweederde van de ondervraagden wist dat niet (38 procent)
  • Een kwart van de ondervraagden vindt dat mannelijke huisartsen zich autoritairder opstellen dan vrouwelijke

De mens centraal

In de Verenigde Staten heeft hoogleraar volksgezondheid Debra Roter de afgelopen dertig jaar onderzoek gedaan naar de verschillen tussen de werkwijze van mannelijke en vrouwelijke artsen.

Daaruit blijkt dat Amerikaanse vrouwelijke artsen vaker emoties bespreken, hun empathie uiten naar de patiënt ('ik vind dit echt heel naar voor u') en ook vragen naar het psychische welzijn van de mensen die ze onder hun hoede hebben. Bovendien nemen ze langer de tijd voor hun patiënten tijdens een afspraak. Kortom, zegt Roter: ze stellen de mens meer centraal.

De subtiele verschillen die zij heeft gevonden, komen ook naar voren in de resultaten van de enquête: vrouwen, maar ook mannen, vinden vrouwelijke huisartsen over het algemeen aardiger, inlevender en minder afstandelijk. Natuurlijk geldt dat ook wel voor mannelijke artsen. Uit de enquête blijkt in ieder geval dat een flink deel van de ondervraagden gewoon tevreden is over zijn of haar huisarts, of dat nou een man of een vrouw is.

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

`