Ga naar de inhoud
EditieNL

Verplicht Nederlands spreken op de bouw: 'Taalverschil veroorzaakt veel ongelukken'

Archieffoto Beeld © iStock

Iedereen die in de bouw werkt, zou verplicht Nederlands moeten praten op de werkvloer. Daarvoor pleit de belangenorganisatie 'Zelfstandigen Bouwen' in een brief aan minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Taalverschillen van werknemers op bouwplaatsen zorgen volgens 'Zelfstandigen Bouwen' voor onveilige situaties. "Werknemers in de bouw verstaan elkaar niet en dat is een belangrijke oorzaak van arbeidsongevallen", zegt voorzitter Charles Verhoef tegen Editie NL.

Ook FNV Bouwen & Wonen pleit voor Nederlands als voertaal in de CAO-onderhandelingen. "Heel veel medewerkers klagen over de taalverschillen op de werkvloer. Uit ons onderzoek onder kraanmachinisten blijkt dat de communicatie vaak fout gaat omdat de persoon aan de grond onvoldoende Nederlands spreekt", zegt voorlichter Ron Sinnige. 

Top 3 ongelukken in de bouw:

  1. Vallen of struikelen.
  2. Ongeluk met voorwerpen, producten of andere onderdelen.
  3. Contact met machines, gereedschap en voertuigen.

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (2016)

In 2016 waren er 470 ernstige ongelukken op de bouwplaats. Daarbij kwamen 16 mensen om het leven. Ernstige arbeidsongevallen komen ongeveer anderhalf keer zo vaak voor bij mensen met een migratieachtergrond, blijkt uit cijfers van de Monitor Arbeidsongevallen.  

​Vertrek

Toch staat niet iedereen te springen om het plan van de belangenorganisatie en de vakbond. Katharina Papa is van het Polenconsult en denkt dat het plan onuitvoerbaar is. "Het kost veel tijd om naast je werk een taal te leren", zegt ze tegen Editie NL.

Daarnaast zou de Nederlandse voertaal overdreven zijn omdat er vaak Engels zou worden gesproken. Het Polenconsult is dan ook bang dat veel buitenlandse krachten zullen vertrekken als Nederlands de verplicht voertaal wordt.

Ook Patrick van de Sande, van Stichting Arbeidsongevallen, twijfelt aan het voorstel. "Het verplichten van het Nederlandse zou juist voor meer verwarring kunnen zorgen, omdat mensen de taal gebrekkig zullen spreken."

Bekijk hier de video:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl: