EditieNL

Ophef om allergiescène in kinderfilm: 'Het is niet grappig, maar angstaanjagend'

13 februari 2018 15:43 Aangepast: 13 februari 2018 16:12
Een still uit de trailer van de nieuwe film Peter Rabbit. Beeld © Sony Pictures Entertainment

De nieuwe film 'Peter Rabbit' heeft tot woede geleid bij ouders van kinderen met een voedselallergie. In een scene van de film zou veel te makkelijk om worden gegaan met het hebben van een allergie en wordt de ernst ervan onderschat. Sommige ouders en instanties in Amerika roepen zelfs op tot een boycot van de film.

Filmmaatschappij Sony Pictures Entertainment lanceerde afgelopen vrijdag een animatiefilm over het bekende fictieve personage Peter Rabbit, in Nederland ook wel bekend als Pieter Konijn. In een scène van de film wordt 'slechterik' Mr. McGregor expres bekogeld met blauwe bessen omdat hij daar allergisch voor is. Hij krijgt een heftige allergische reactie en moet vervolgens zijn EpiPen, een speciale injectiespuit gevuld met adrenaline,  gebruiken waardoor zijn allergische reactie tijdelijk minder wordt.

Niet grappig of gepast

Op sociale media wordt geschrokken gereageerd op de scène. Zo noemen sommige mensen het onverantwoord en ondoordacht en wordt met de hashtag #boycottpeterrabbit zelfs opgeroepen tot een boycot van de film. "Iemand met een voedselallergie proberen te doden in een kinderfilm is niet echt grappig of gepast", schrijft een moeder op Twitter. "Ik zag mijn zoon bijna doodgaan, daar is niks grappigs aan."

Een andere Twitteraar spreekt ook uit ervaring. "Iemand die ik ken heeft een voedselallergie, het is niet leuk, het is angstaanjagend. Zeker wanneer het kinderen zijn", schrijft ze. Ouders zijn bang voor kopieergedrag en vrezen dat voedselallergieën niet meer serieus worden genomen wat tot levensgevaarlijke situaties kan leiden. 

Stukje uitleg 

Zolang ouders dit soort scènes aan hun kind uitleggen is er volgens pedagoog Krista Okma niet zoveel aan de hand. "Kinderen kunnen echt wel meer aan dan je denkt. Met een stuk goede uitleg komen ze een heel eind", vertelt Okma.

"Zeker tot een leeftijd van twaalf, dertien jaar is het belangrijk om als ouder mee te kijken en vragen te beantwoorden. Dan kan een kinderfilm juist bijdragen aan de kennis. Ook in de echte wereld kan het bijvoorbeeld gebeuren dat iemand een allergische reactie krijgt."  

Oprechte excuses

Sony heeft inmiddels officieel zijn excuses aangeboden voor de scène in de film. "V​oedselallergieën zijn een serieus probleem. Onze film had de allergie van Mr. McGregor niet op zo'n luchtige manier moeten belichten", is te lezen in een officiele verklaring. "We betreuren dat we ons niet bewust waren van de gevoeligheid van dit onderwerp en bieden daar onze oprechte excuses voor aan."

De Engelse en Nederlandse versie van de film Peter Rabbit is vanaf 28 maart in de Nederlandse bioscopen te zien.

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

`