EditieNL

Verplegers draaien nachtdienst in pyjama: 'Beter dan afstandelijk zusterpakje'

13 februari 2018 12:39 Aangepast: 13 februari 2018 13:38
Laurent de Vries (r) met collega Jeannette. Beeld © Twitter

Medewerkers van verzorgingstehuizen die tijdens nachtdiensten in hun pyjama werken, zouden bewoners een vertrouwd en rustig gevoel geven. Laurent de Vries van ouderenzorgorganisatie Viattence nam de proef op de som in Nederland. "Ze vonden het helemaal niet vreemd, juist heel normaal."

In een Engels verzorgingstehuis in Eaglescliffe passen ze de pyjama-methode al een tijdje toe. Vooral mensen met dementie zouden zich hierdoor meer op hun gemak voelen. In een Nederlands verpleeghuis in Epe van ouderenzorginstelling Viattence nam bestuurder Laurent de Vries vannacht de proef op de som. 

"Als je midden in de nacht wakker wordt, en je komt mensen tegen in een pyjama, versterkt dat het idee dat het midden in de nacht is", vertelt De Vries aan Editie NL. Samen met zijn collega had hij een rustig nachtje. "Bewoners vonden het niet vreemd, maar heel normaal eigenlijk." 

Tekst gaat verder onder tweet.

Afstandelijk zusterpakje

Volgens Laurent hebben mensen met dementie moeite met het ritme van de dag en nacht. "Daarom bootsen we verschillende dingen na. 's Avonds gaan de lampen op sluimerstand en 's nachts gaan ze uit. Ook gaat iedereen letterlijk naar boven toe om te slapen en beneden is de woonkamer." 

Ook ouderenpsycholoog Sarah Blom is enthousiast over het experiment. "Kenmerkend aan dementie is dat je tijdsbesef verdwijnt. Het dag- en nachtritme wordt vaak omgedraaid. Daarom is het belangrijk om alles in de omgeving zo goed mogelijk na te bootsen", vertelt Blom. "Met een zusterpakje creëer je afstand. Ik kan me voorstellen dat dit juist een gevoel van gelijkgestemdheid creëert." 

Geur van de was

Het verpleeghuis doet nog meer om een zo natuurlijk mogelijke leefomgeving te creëren. "Wij focussen op de zintuigen van de bewoners met dementie", zegt De Vries. "We koken bijvoorbeeld water met een fluitketel, zorgen dat de geur van koffie zich in de ochtend verspreidt en om drie uur 's middags ligt er al suddervlees in de pan. Ook hangen we de was aan de waslijn, want zo ruik je de geur door het hele huis."

Volgens Blom is geur inderdaad erg belangrijk voor mensen met dementie. "Het is een van de zintuigen die lang behouden blijft bij mensen met dementie", zegt de ouderenpsycholoog. "Alle zintuigen moet je zoveel mogelijk benutten."  

Eerst draagvlak

Of alle medewerkers van de verschillende Viattence-verpleeghuizen in Wezep, Heerde, Epe en Vaassen nu voortaan in nachtkleding zullen werken is de vraag. "Dit was maar één nacht met goede ervaringen", vertelt De Vries. "Ik wil natuurlijk wel draagvlak voordat ik alles van bovenaf ga opleggen." 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore