EditieNL

Vincent is slechtziend en acteur: 'Ik heb helemaal geen last van mijn beperking'

12 februari 2018 14:15 Aangepast: 26 februari 2018 15:21
Acteur Vincent Bendervoet.

In de film Shape of Water speelt actrice Sally Hawkins een dove schoonmaakster. Hawkins is genomineerd voor een Oscar, maar er klinkt ook kritiek. "Waarom wordt zo'n rol niet gespeeld door een dove acteur?", vraagt onder anderen de visueel beperkte acteur Vincent Bendervoet zich af.

Vincent Bendervoet vindt het tof dat er in de film Shape of Water een doof personage zit, maar had liever gezien dat de rol door een dove actrice werd gespeeld. "Op deze manier wordt er geen podium gegeven aan mensen die de beperking zelf hebben. Daarbij zou een doof iemand de rol beter kunnen spelen, omdat die zich volledig kan richten op het personage en geen tijd kwijt is aan het leren van gebarentaal en dergelijke."

De 27-jarige acteur rondde vorig jaar de vierjarige Amsterdamse acteursopleiding De Trap af. Omdat hij het vanwege zijn beperkte zicht spannend vond zijn droom te verwezenlijken, koos hij eerst voor een studie Culturele Maatschappelijke Vorming. "Uiteindelijk heb ik mijn schroom opzij gezet en ben ik auditie gaan doen, maar ik durfde niet langs alle toneelscholen", zegt hij tegen Edititie NL.

Rolmodellen

Het zou Vincent geholpen hebben als hij meer rolmodellen had gehad, vertelt hij. "Als je een handicap hebt, is het fijn te zien dat je je dromen wel kunt waarmaken. Dat je niet alleen maar iemand met een beperking bent, maar dat je kunt deelnemen aan de samenleving." De blinde cabaretier Vincent Bijlo was voor de jonge acteur het grootste voorbeeld. "Hij heeft geen raakvlakken met wat ikzelf wilde, maar ik vind het bewonderenswaardig om te zien dat hij artistiek en kunstzinnig bezig is. Dat hij zich heeft vrijgevochten van vooroordelen."

Trailer van de film Shape of Water:

Hierin is Sally Hawkins te zien als dove schoonmaakster.

Vincent is blij dat hij van de opleiding De Trap de kans heeft gekregen om zich als acteur te ontwikkelen. "Achteraf heb ik wel gehoord dat ze twijfelden of ze het aandurfden met me. Maar ze vonden me dermate veelbelovend dat ze me toch die kans hebben gegeven."

Stimulans

De opleiding heeft Vincent altijd gestimuleerd en dat is heel belangrijk, zegt hij. "Als een school niet met je meedenkt, kun je denken: ik doe het niet, ik ben alleen maar tot last. Terwijl de meeste obstakels eenvoudig uit de weg te ruimen zijn. Door een tekst extra groot uit te printen bijvoorbeeld, of door even wat extra tijd te investeren."

Hoewel Vincent maar 10 procent zicht heeft en geen diepte kan zien, heeft hij hier tijdens zijn spel geen last van. "Tijdens de lessen hadden we ook vaak opdrachten waarbij we onze ogen dicht moesten doen, zodat je sensitiever en bewuster van de ruimte wordt en bijvoorbeeld leert voelen op welke afstand je tegenspelers staan. Dat gaat bij mij al automatisch. Ik heb niet iemands blik nodig om te zien of iemand boos is. Als een acteur vol overgave speelt, hoor en voel je die woede."

Goede hoop

Nu is het nog een unicum dat acteurs met een beperking een personage met een handicap spelen, maar Vincent heeft goede hoop. "Ooit werden vrouwen ook door mannen gespeeld en schminkten witte acteurs zich zwart, dat is nu ook ondenkbaar." 

Reacties op het gebrek aan acteurs met een beperking

Iris Wijnen, voorzitter Dovenschap: "Wij vinden het jammer dat er weinig gebruik wordt gemaakt van gebarentalige acteurs. Het argument dat ze er niet zijn, vinden we onzin. Dove acteurs krijgen geen kans om zich te ontwikkelen, juist omdat bestaande acteurs de rollen met een beperking aannemen. Naast het feit dat het ontzettend nep overkomt (of je moet een wereldster als Dustin Hoffman zijn), vinden wij het jammer dat er ondanks de participatiewet weinig met mensen met een beperking wordt gewerkt."

Directeur Henk-Willem Laan van de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind: "De discussie of mensen met een beperking de rollen van karakters met een handicap moeten spelen, speelt in Nederland al jaren. Het probleem is: in Nederland lopen we best achter. Ken jij iemand met een beperking die in een serie of film speelt? Als iemand met een beperking al een rol heeft, is het vaak ook nog een heel zielige. Het zou veel vanzelfsprekender moeten zijn. En het liefst in gewone rollen en niet gefocust op die handicap. In andere landen, zoals Amerika, zijn ze wel al verder. In de jaren negentig was daar al een serie op televisie, Life Goes On, waarin een gehandicapte jongen een onderdeel uitmaakt van het gezin. In Breaking Bad en in Stranger Things zitten ook personages met een beperking, die worden gespeeld door acteurs met die handicap."

Presentatrice Lucile Werner, die zelf een lichamelijke handicap heeft: "lk heb de Caps Club gemaakt, een soort avonturenserie waarin ook kinderen met een beperking een rol spelen. Zo hebben we een slechtziend jongetje en een doof meisje - voor haar hebben medewerkers ook gebarentaal geleerd. We vinden het vanuit de Lucile Werner Foundation belangrijk om mensen met een beperking op die manier in beeld te brengen, maar ik vind ook: het 'moeten' moet er vanaf. Als iemand zich aandient, prima! Maar we moeten er geen must van maken. Dan maak je het juist weer uitzonderlijk."

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore