EditieNL

Franse politie wil snuivende Nederlandse wintersporters harder aanpakken

12 februari 2018 11:01 Aangepast: 12 februari 2018 18:40
Een biertje na de inspanning. Beeld © Getty

In de Franse bergen wordt er meer opgesnoven dan alleen frisse lucht, melden Franse media. De Franse politie en justitie zien drugsgebruik onder wintersporters als een groot probleem en gaan hiermee de strijd aan. Een van de probleemgroepen: Nederlanders.

De Franse politie en justitie zien een grote toename in het gebruik van wiet, cocaïne en xtc op de pistes. De voormalig officier van justitie in Albertville zei vorig jaar na een dodelijk verkeersongeval van twee bestuurders onder invloed van cocaïne dat er 'meer poeder op tafels ligt dan onder de ski's.' Drugsgebruikende wintersporters worden al 'sneeuwsnuivers' genoemd. 

Nederlandse wintersporters vormen een van de probleemgroepen, melden Franse media. Openbaar aanklager Anne Gache van Albertville vertelt aan de Franse krant Libération dat drugsgebruikers en -dealers voortaan harder aangepakt zullen worden. "Als iemand wordt betrapt met drugs op zak, wordt diegene direct aan de rechter voorgeleid. We delen ter plekke boetes uit en de drugs wordt vernietigd."

Douanecijfers

In 2016 werd in Tignes een recordvangst gedaan: 150 tabletten XTC en 350 gram cocaïne. De douane controleert nu strenger op de weg. "We gaan niet de pistes op. We willen optreden voordat de drugs in de bergen belanden", zegt een woordvoerder tegen Libération.

Verslavingsorganisatie Le Pélican deelt flyers uit in de Franse Alpen met de tekst: "Het gebruiken, kopen, aanbieden en bezitten van wiet, cocaïne en xtc is verboden en kan je 1 jaar cel opleveren of een boete van 3.750 euro." Hier staan ook noodnummers op, voor het geval dat iemand een bad trip heeft.

Voorlichtingsmateriaal

Om buitenlandse touroperators op de problemen te wijzen, wordt er in het skigebied Tignes sinds kort ook aan hen voorlichtingsmateriaal verstrekt. Maar bij een rondvraag langs Nederlandse touroperators worden de problemen niet herkend. Een woordvoerder van Summit Travel zegt: "Zoiets is me nog nooit ter ore gekomen, terwijl we toch een open organisatie zijn."

Wel zegt de woordvoerder dat er in de bussen naar ski-oorden makkelijker drugs is mee te smokkelen dan per vliegtuig. "Drugs is bij ons verboden, maar passagiers gaan natuurlijk niet door scans heen, zoals wel op Schiphol gebeurt."

'Behoorlijk overdreven'

William van de Griend, manager van het populaire Nederlandse après-skicafé  De Prins van Oranje in Les Deux Alpes, herkent wel dat er drugs worden gebruikt. "Maar in de 7 jaar dat ik hier werk, zie ik geen toename. Waarschijnlijk is die toename er wel, maar niet dermate dat het opvalt. De maatregelen van de Franse politie vind ik behoorlijk overdreven."

Kijk video hier:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

`