EditieNL

Gevangene houdt al 3 weken zijn poep op: hoe ongezond is dat?

09 februari 2018 13:20 Aangepast: 25 februari 2018 07:47
Archieffoto Beeld © ANP

Een Britse gevangene is al 22 dagen niet naar de wc geweest. De politie denkt dat hij zijn ontlasting ophoudt omdat hij mogelijk bolletjes heeft geslikt. Als dat zo is, dan zitten de zakjes drugs nog steeds in z’n lichaam.

Met #poowatch houdt de Engelse politie twitteraars bijna dagelijks op de hoogte van de wc-staking van de man. Op de eerste dag schreven ze: "Hij denkt dat we hem niet kunnen vasthouden totdat de drugs zijn lichaam hebben verlaten." Het meest recente bericht werd gisteren geplaatst, met daarin de korte update: "Dag 22 en de man heeft nog altijd het toilet niet gebruikt."

De agenten moeten door de situatie telkens opnieuw uitstel aan de rechtbank vragen om de man te kunnen vasthouden. "Het is zijn eigen keuze om niet te poepen. Wij kunnen alleen afwachten." 

Gezondheid

De man wordt dagelijks gecontroleerd door artsen. Toch is het ophouden van ontlasting niet gevaarlijk, zegt maag-, darm- en leverarts Marc Benninga tegen Editie NL. "Ik heb een patiënt gehad die een jaar niet had gepoept. Het gevolg is dat je een slechte eetlust kunt krijgen of onaangenaam gaat ruiken, maar het is niet schadelijk."

Volgens Benninga bestaan er veel onnodige zorgen over het ophouden van poep. “Mensen zijn bang dat ze geen voedingsstoffen opnemen of dat de darm kan knappen. Dat is allemaal niet waar.” Wat wel kan gebeuren, is dat je zogenaamde ‘overloopdiarree’ krijgt. "Dat is hele dunne diarree die steeds in kleine hoeveelheden in je onderbroek terechtkomt."

Of de bolletjes met die diarree mee naar buiten komen, dat durft Benninga niet te zeggen. "Als er ontlasting voor zit, is de kans groot dat de bolletjes in je lichaam blijven zitten." Het kan dus zomaar zo zijn dat de politie nog maanden aan het twitteren is...

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

`