EditieNL

Seksuele voorlichting voor een tweejarige: is dat te vroeg?

09 februari 2018 10:21 Aangepast: 25 februari 2018 23:16
Archieffoto Beeld © iStock

Wanneer begin je met het vertellen over de bloemetjes en de bijtjes? Seksuele voorlichting blijft vaak een lastig onderwerp. Actrice Jessica Biel en haar man Justin Timberlake denken daar anders over. Hun zoontje van twee moet er al aan geloven.

"We gebruiken een beetje technische termen en leren hem spelenderwijs hoe onze lichamen in elkaar zitten. Dan gaan we bijvoorbeeld samen douchen en dan wijzen we naar onze intieme delen", zegt de Amerikaanse actrice. Maar is dat verstandig? 

Elsbeth Reitzema van Kenniscentrum Rutgers is enthousiast: "Dit moet iedereen doen", zegt ze tegen Editie NL. "Als je lichaamsdelen benoemt, sla dan de piemel en vagina niet over. Benoem de verschillen tussen jongens en meisjes. Daarna komen verliefdheid, seksualiteit en voortplanting." Volgens Reitzema kun je daar niet vroeg genoeg mee beginnen. Sommige vragen komen niet zomaar bij kinderen op. "We leren onze kinderen ook dat melk niet uit een pak komt maar uit een koe. Zo is het soms ook met seksuele voorlichting."  

​Piemelobsessie

​Hilde Tholen is hoofdredacteur van Ouders van Nu en moeder van drie zonen. Eén daarvan heeft, zo zegt ze tegen Editie NL, een echte 'piemelobsessie'. "Hij laat 'm soms aan het buurmeisje zien. Dan vind ik het wel lastig om te zeggen 'dat mag je niet doen'. Je wilt er namelijk geen ding van maken, maar je wil ook niet dat hij steeds zijn broek naar beneden trekt."

Tholen moedigt ouders aan om met je kind over seksualiteit te praten. "Ze hebben op jonge leeftijd al vragen. Die vragen eerlijk beantwoorden is heel wat anders dan 'kom, ik ga je nu wat vertellen'." Kinderen zien volgens haar vanaf hun tweede het verschil tussen jongens en meisjes. "Het is prima om daar vanaf dat moment op een natuurlijke manier over te praten."

​​Schaamte

Het is volgens Reitzema belangrijk om klein te beginnen, op het niveau van het kind. "In de kleuterklas komen de termen piemel en vagina voorbij. Op de middelbare school worden alle onderdelen van de piemel en vagina besproken. Hoe ouder, hoe meer in detail je kan gaan."

Zeker als kinderen nog klein zijn is seksualiteit iets heel anders omdat ze seksuele gevoelens nog niet kennen. "Voor kinderen is seks maar een heel klein onderdeel van de voorlichting. De schaamte die we voelen komt van volwassenen." Zo vinden kinderen het belangrijk om het te hebben over wensen en grenzen. "Leer een kind zijn eigen lichaam te vertrouwen en nee te zeggen."

 

Op verschillende leeftijden, kun je het over verschillende dingen hebben. Volgens Rutgers is dat grofweg zo onder te verdelen: 

  • 0-6 jaar: Het lichaam van het kind en de verschillen tussen jongens en meisjes.
  • 6-9 jaar: Verliefdheid en verandering in de puberteit.
  • 9-15 jaar: Relaties. 

Bron: Rutgers

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore