Ga naar de inhoud
EditieNL

Nico raapt troep tijdens het hardlopen: 'Soms raap ik ook hondendrollen op'.

Nico en Anne zijn aan het 'ploggen' Beeld © EditieNL

Waar de één bezig is met het verbreken van een persoonlijk record, raapt de ander vuilnis van de grond tijdens het hardlopen. Steeds meer Nederlanders doen aan 'plogging' een combinatie van het Zweedse woord 'plocka' (pakken) en jogging.'Soms wel een paar volle zakken per dag'

Ik wil blijven rennen tot alles schoon is." Voor Nico Schoen werkt plogging, of 'troep trimmen' zoals hij het zelf noemt, verslavend. Hij rent al vijftien jaar door zijn buurt in Amsterdam met zijn vuilniszak. "Dan ren ik een uur en pak ik alle troep op die ik tegenkom. Het geeft me een goed gevoel. Ik werk aan mijn conditie en aan schone straten."

Net als zijn Zweedse collega-ploggers probeert hij in een korte tijd zo veel mogelijk afval in te zamelen. "Dat zijn soms wel een paar volle zakken zwerfafval in een halfuurtje hardlopen. Kun je nagaan als iedereen dat zou doen!"

Maar of iedereen hier tijdens het sporten voor te porren is valt nog te betwijfelen. Bewegingsdeskundige Rem Pronk denkt dat het niet voor iedereen is weggelegd. "Een persoonlijk record ga je op deze manier niet breken tijdens het rennen, omdat je om de paar meter moet stoppen om plastic van de grond te rapen. Niet iedereen heeft daar zin in."

Hondendrol

Nico, die er zijn missie van heeft gemaakt om andere hardlopers ook enthousiast te maken over plogging. Hij geeft wel een grote tip: wees voorbereid en draag handschoenen. "Je weet nooit wat je op straat vindt. Soms raap ik ook hondendrollen op. Dat hoort erbij."

Milieuorganisaties moedigen plogging van harte aan. "Het is fantastisch dat mensen zelf het initiatief nemen om hun buurt en de straten schoon te houden. Zwerfafval is een doorn in het oog van veel mensen", zegt Meike Rijksen van Greenpeace. 

Zwerfafval

Jaarlijks belandt er 50 miljoen kilo zwerfafval in Nederland op straat of in het groen. Volgens de Sportdeelname Index van NOC*NSF uit 2017 trekken 1.524.000 Nederlanders regelmatig hun hardloopschoenen aan. Als zij een keer per week zouden gaan ploggen en drie kilo afval zouden inzamelen, is dat goed voor ruim 4,5 miljoen kilo zwerfafval per week.

Bekijk hier de video:

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's.