EditieNL

Dierenambulance vindt doodgevroren cavia's: 'Een bizarre en trieste actie'

08 februari 2018 16:45 Aangepast: 24 februari 2018 23:03
De doodgevroren cavia's Beeld © Mechtild Stavenuiter-Winkelmolen

Gisteravond vond de dierenambulance twaalf gedumpte cavia’s op een parkeerplaats bij Oudewater. Elf daarvan waren doodgevroren. "Pas als je thuis bent dringt tot je door wat die beestjes hebben meegemaakt en hoe schrijnend het is", zegt de directrice Mechtild tegen Editie NL.

De Dierenhulpverlening werd getipt door iemand die de cavia’s langs de weg had zien liggen. Eenmaal ter plaatse hebben Mechtild en haar collega geprobeerd de cavia's te redden. De beestjes hadden een holletje gegraven om zichzelf warm te houden, maar heeft ze niet kunnen redden. Op één cavia na waren ze allemaal doodgevroren.

"Cavia's komen uit warme streken. Een klein beetje nachtvorst kan al fataal zijn", zegt een woordvoerder van de Dierenbescherming. "En als ze niet doodvriezen, worden ze wel opgegeten door een natuurlijke vijand. Cavia's zijn niet gewend om te moeten vluchten."

Geen incident

Het is niet de eerste keer dat de stichting op deze plek gedumpte dieren vindt. Vorig jaar vond Mechtild twaalf gedumpte sierduiven en een aantal hanen. "Toch komen zulke grote aantallen gelukkig niet vaak voor."

Volgens de Dierenbescherming worden populaire huisdieren het vaakst gedumpt: "Na de kat en de hond zijn dat het konijn en de cavia." Dat komt vooral omdat mensen vaak denken dat deze dieren het wel redden in de natuur. "Toch is de kans heel groot dat als je jouw konijn in het park achterlaat, hij het niet overleeft."

Zwanger

De boodschap van Mechtild is dan ook helder: "Een huisdier buitenzetten is letterlijk een doodvonnis. Breng hem naar iemand anders of naar een opvang."

Toch is er een dag na de vondst van de dieren een lichtpuntje voor Mechtild: de enige cavia die de vorst overleefde maakt het goed en zal het overleven. "En ze is zwanger. Dus we hebben er niet één, maar meerdere kunnen redden!"      

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore