EditieNL

Nu ook wetenschappelijk bewijs: mannen en vrouwen begrijpen elkaar niet

08 februari 2018 13:42 Aangepast: 25 februari 2018 00:48
Archieffoto Beeld © iStock

Dat mannen en vrouwen niet altijd goed naar elkaar luisteren is veel partners wel bekend. De universiteit Gent heeft dit nu echt onderzocht. Hieruit blijkt dat we slechts in 20 procent van de gevallen juist kunnen inschatten wat onze partner denkt of voelt. Opvallend detail: vrouwen luisteren even slecht als mannen.

Psychologe Céline Hinnekens onderzocht voor haar promotie 170 Vlaamse koppels tussen de 18 en 76 jaar. De stellen kregen de opdracht om ruim 10 minuten voor een camera te discussiëren over een onderwerp dat binnen hun relatie wel eens voor conflict zorgt.

Achteraf moesten de stellen vragen over hun partner oplossen waaruit blijkt of ze de gedachten en gevoelens van hun partners goed kunnen inschatten. Dit bleek in de praktijk nogal lastig: de deelnemers schatten amper 20 procent van wat hun partner voelt of denkt juist in. 

Eigen gedachten

Onderzoeker Hinnekens heeft hier wel een verklaring voor: "Tijdens een discussie zijn we vooral bezig met onze eigen argumenten en gedachten, daardoor blijft er weinig ruimte over om aan onze partner te denken en wat deze voelt", vertelt ze in een interview aan de Vlaamse radio 1.

Daarnaast is het tempo in een discussie een probleem. "Dit ligt tijdens een conflict heel hoog. Dat maakt dat we snel moeten reageren en denken en geen tijd hebben om alles in overweging te nemen", legt Hinnekens uit. Een tip van Hinnekens is daarom om ook het tempo terug te schroeven tijdens een discussie.

Vrouwen luisteren ook niet

Een andere opvallende conclusie in het onderzoek is dat vrouwen en mannen even slecht luisteren. Hinnekens: "Het stereotype zegt dat vrouwen hun man beter begrijpen dan omgekeerd, maar dat lijkt niet te kloppen. Zowel vrouwen als mannen halen slechts een score van 20 procent."

Toch hoeft dit niet erg te zijn volgens de onderzoekster: "Ik denk dat het gezond is dat we niet altijd weten wat onze partner denkt. Het zou juist destabiliserend kunnen werken als we precies weten wat de ander denkt. 20 procent is daarmee juist een veilige score."

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore