EditieNL

De blinde Salim (23) is bang voor honden en krijgt daarom een blindengeleidenpony

07 februari 2018 16:52 Aangepast: 24 februari 2018 12:48

Een primeur in Engeland. Daar heeft Mohammed Salim Patel als eerste een blindengeleidenpony gekregen. Patel kreeg pony Digby toegewezen omdat hij bang is voor honden.

Patel heeft inmiddels als een band opgebouwd met pony Digby: "Het verbaast me hoe goed zijn temperament is," vertelt hij aan Sky News.

Pony Digby is nu nog maar 8 maanden oud en wordt momenteel getraind om Patel bij te kunnen staan. Over een aantal jaar moet Digby dagelijks met Patel over straat.

Luier

De pony is zindelijk en zal bij Patel een luier dragen. De twee kunnen het goed vinden. "Hij wreef met zijn nek tegen mijn been en stond naast me," vertelt Patel.

In de Verenigde Staten bestaan de blindengeleidenpony's al langer. Daar heb je guide horse foundation

In Nederland?

In Nederland is een blindengeleidenpony nog ver weg. "In Nederland is niet zoveel ruimte als in Amerika of Engeland." vertelt Eveline Lentz-Mulder van  KNGF, de organisatie voor blindengeleidenhonden. KNGF krijgt soms wel verzoeken van mensen met een hondenfobie. "We proberen dan ondanks de angst toch nog een match te krijgen," vertelt Eveline Lentz-Mulder van de organisatie. 

Toch komt het voor dat er geen match komt: "Een hond is niet uitsluitend een hulpmiddel er hoort ook zorg bij. De liefde moet dus echt van twee kanten komen," zegt Lentz-Mulder.

Wel hulppony's

Pony's en paarden worden in Nederland wel ingezet bij therapie voor jongeren met gedrags- en psychische problemen. "Door de omgang met een paard of een pony zien jongeren hun gedrag gespiegeld worden door het paard," vertelt Eric Bouwer, directeur van de Stichting Hulphond Nederland.

"Door deze behandeling krijgen jongeren meer meer zelfvertrouwen en proberen we hun zelfbeeld te versterken."

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`