EditieNL

Achttien sint-bernard puppies in één huis: 'Hoe weet je welke de fles al heeft gehad?'

07 februari 2018 17:00 Aangepast: 24 februari 2018 23:49
Beeld © Tetsje Leegstra

De familie Leegstra uit het Friese Broeksterwâld is flink uitgebreid. In één week tijd kregen hun sint-bernards Bailey en Beauty samen twintig puppy’s. Inmiddels zijn er achttien pups over en staat het huishouden van de familie op zijn kop.

"We wonen met mijn man en dochter, maar gelukkig helpen de twee kinderen die al uit huis zijn ook mee", zegt Tetsje Leegstra tegen Editie NL. Veel tijd om zich voor te bereiden op de komst van de pups had de familie niet.

"Een week voor de geboorte werd er een echo gemaakt. Toen hoorden we dat het in totaal om ongeveer 20 puppy's zou gaan." Kort na de geboorte van de pups kregen zij en hun moeders buikgriep. Twee pups hebben de ziekte niet overleefd. 

Het gezin moest de puppy's toen zelf met de fles voeden. Maar hoe weet je welke je al hebt gehad? "Mijn dochter kan ze wel herkennen, maar ik heb echt de foto’s nodig. Door bepaalde vlekjes zie ik wie wie is."

Elvis

En alsof de dieren uit elkaar houden nog niet genoeg is, moesten er ook behoorlijk wat namen worden bedacht. Daarbij is een eerste grote selectie al gemaakt, want de namen van honden uit een stamboom moeten altijd beginnen met dezelfde letter.       

"We hebben we een D- en een E-nest. Daar hebben we de leukste namen uitgehaald. Ik vind Elvis de allermooiste. Dat komt omdat ik fan van de zanger ben en de vader ook Elvis heet. De pup heeft ook een klein kuifje, een echte Elvis dus!"

Tetsje en haar man houden van elk nest één puppy om te fokken, en geven één pup aan hun oudste zoon. De rest van de pups worden verkocht om te fokken, maar de Leegstra’s blijven mede-eigenaar.

Meer op rtlnieuws.nl:

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Editie NL
`