EditieNL

Roos-Anne (10) schrijft aan politiebaas: 'Hoezo is de politie je grootste vriend als je er ook bang voor bent ?'

07 februari 2018 09:32 Aangepast: 24 februari 2018 08:00
De brief van Erik Akerboom

De 10-jarige Roos-Anne begrijpt er niks van. De politie is je beste vriend, maar toch zijn kinderen vaak bang voor agenten. Daarom vroeg ze in een mail uitleg aan Erik Akerboom, de hoogste politiebaas van Nederland. Ze kreeg antwoord van de korpschef en daarbij blijft het niet, de politiebaas komt volgende week zelfs langs op de school van Roos-Anne.

"Als kind vind ik het maar raar en verwarrend. Je hoort vaak veel negatiefs over de politie en als kind ben ik soms ook bang voor politie-agenten," schrijft Roos-Anne in haar brief aan de korpschef. 

Aanleiding voor de brief was een fietstocht met haar vader waarbij ze werden aangehouden door een agent omdat haar vader geen helm droeg. Ze was op dat moment een beetje bang voor de agent, maar haar vader benadrukte dat de politie juist haar beste vriend is. 

Brief

Na haar ontmoeting met de politie las Roos-Anne in de krant een interview met Erik Akerboom over het imagoprobleem van de politie. Omdat de ontmoeting met de agent en de opmerking van haar vader haar bleef bezighouden, schreef ze een brief aan de korpschef.

"Alleen mijn vader zei dat de politie je grootste vriend is. En toch zijn veel mensen en zeker veel kinderen, ook bang voor de politie. En toch is het je grootste vriend. Hoe zit dat en klopt het dat het je grootste vriend is?"

Antwoord korpschef

Korpschef Akerboom was onder de indruk van de brief en schreef direct terug. Beste Roos-Anne (...) Ik begrijp je verwarring. Ik denk dat het net zo gaat als met je vader. Die is soms streng en dat is niet altijd leuk. Maar toch is hij je grootste vriend."

"Wij zorgen dat iedereen zich aan de regels houdt en dan moet je soms streng optreden. Liever voorkomen we dat er iets vervelends gebeurt. Met jou, je familie, je vriendinnen en alle andere mensen. En als je hulp nodig hebt kun je altijd bij ons terecht."

Langs in de klas

Akerboom besluit zijn brief met een voorstel: "Als je het leuk vindt komen we een keer naar jouw school om er meer over te vertellen." Omdat Roos-Anne dit een goed idee vond komt de korpschef nu zelf naar basisschool De Triangel in Beuningen. Hij zal gaan vertellen over de geweldsmiddelen die de politie inzet. Ook neemt hij politiehond bumper mee naar school.

Roos-Anne vindt het heel spannend, vertelt haar vader aan Omroep Gelderland. Ze lag gisteren nog met koorts in bed, maar wil er volgende week absoluut bij zijn. 

De hele brief van Roos

Hallo meneer Akerboom,

Mijn vader vertelde me laatst over een stuk in de Volkskrant (interview van 16 september). Dat stuk ging over de politie en dat de politie een negatief imago heeft.

Als kind vind ik het maar raar en verwarrend. Je hoort vaak veel negatiefs over de politie en als kind ben ik soms ook bang voor politie-agenten (ze doen vaak zo streng).

Alleen mijn vader zei dat DE POLITIE je grootste vriend is. En toch zijn veel mensen en zeker veel kinderen, ook bang voor de politie. En toch is het je grootste vriend. Hoe zit dat en klopt het dat het je grootste vriend is?

Zit daar dan ook niet de oplossing? Als kinderen de politie-agenten ook weer als vriend gaan zien, komt het met het imago toch vanzelf goed?

Roos-Anne Meijerink (10jr)

 

Het antwoord van Erik Akerboom

Beste Roos-Anne,

Dank je wel voor je mooie mail. Ik begrijp jouw verwarring. Hoe kunnen we nou je grootste vriend zijn als je soms negatieve verhalen over de politie leest? Ik denk dat het net zo gaat als met je vader. Die is soms streng en dat is niet altijd leuk. Maar toch is hij je grootste vriend.

Wij zorgen dat iedereen zich aan de regels houdt en dan moet je soms streng optreden. Liever voorkomen we dat er iets vervelends gebeurt. Met jou, je familie, je vriendinnen en alle andere mensen. En als je hulp nodig hebt kun je altijd bij ons terecht. Ik het daarom leuk en belangrijk werk.

Als je het leuk vindt komen we een keer naar jouw school om er meer over te vertellen.

Tot ziens!

Erik Akerboom

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore