EditieNL

Leraren allemaal een griepprik? 'Het zijn toch geen koeien'

06 februari 2018 16:28 Aangepast: 24 februari 2018 05:22
Archieffoto Beeld © iStock

Als er één sector is die hard geraakt wordt door de griepgolf, dan is het wel het onderwijs. Daarom zouden ze standaard een griepprik moeten krijgen, vindt viroloog Ab Osterhaus. Actiegroep 'PO in actie' vindt het een belachelijk idee. "Het is totaal geen oplossing van het probleem."

Iedereen heeft de laatste tijd wel een paar zieke collega's gehad, maar zo zichtbaar als op de basisscholen is de griepgolf bijna nergens. Veel scholen moesten haastig op zoek naar invallers, en sommigen hebben kinderen moeten herverdelen over klassen of zelfs naar huis moeten sturen. 

Veilig vaccin

Volgens viroloog Ab Osterhaus is er een simpele oplossing voor: iedereen inenten. "In de gezondheidszorg wordt bijna iedereen ingeënt. En in Amerika is een griepprik min of meer standaard", zegt hij tegen Editie NL. 

Volgens hem is er in Nederland een kritische houding tegenover inentingen, maar dat is nergens voor nodig vindt hij. "Het is één van de veiligste vaccins die we kennen", zegt Osterhaus. "De WHO adviseert het, de EU ook, maar in Nederland is massaal inenten onbespreekbaar."

Koeien

Actiegroep PO in Actie snapt helemaal niks van het voorstel van Osterhaus. "De oproep voor een griepprik doet denken alsof leerkrachten koeien zijn die je preventief moet inenten", zegt woordvoerder Jan van de Ven. Hij zou er niet tegen zijn als griepprikken beschikbaar zijn, maar het moet niet de norm worden. 
   
"Het is natuurlijk geen oplossing van het onderliggende probleem: het lerarentekort. In een gezonde sector zouden er genoeg mensen zijn om dit op te vangen." Volgens Van de Ven zorgt de griepgolf er alleen maar voor dat de problemen die er al zijn, worden uitvergroot. 

"De heisa is nu groot, maar die wordt alleen maar groter", zegt hij. Hij erkent wel dat leraren met veel mensen in aanraking komen, maar vindt dat geen reden voor extra inentingen. "Als je echt griep wilt voorkomen moet je jezelf in quarantaine opsluiten." 

Kijk video hier:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

`