EditieNL

Wilma redt tientallen schapen per jaar: 'Ik ben altijd een dierenfreak geweest.'

06 februari 2018 14:36 Aangepast: 24 februari 2018 01:01
Beeld © Facebook / Wilma de Joode

Afgelopen week plaatste Wilma de Joode een filmpje op Facebook waarop te zien is hoe ze twee schapen overeind helpt. De dieren liggen spartelend op hun rug en kunnen niet uit zichzelf opstaan; een levensbedreigende situatie. "Als ze niet geholpen worden gaan ze simpelweg dood", zegt ze tegen Editie NL.

Met een camera in de hand en voorzien van eigen commentaar rent Wilma op het schaap af: "Ik zie er een liggen, maar ik weet niet of het nog goedkomt", hijgt ze. Een jaar geleden is ze begonnen met het plaatsen van haar reddingsacties, in de hoop dat mensen beter weten wat ze moeten doen als een schaap op zijn rug ligt.

Aan het eind van de winter zitten schapen vol in hun vacht. Als ze dan op hun rug komen te liggen, kunnen ze niet meer zelf overeind komen. En dat is voor een schaap levensgevaarlijk. Als een schaap op zijn rug ligt dan zakt zijn pens naar beneden. Na een tijd drukt de pens zo erg op de longen dat het beest stikt.

Frustrerend

Wilma houdt de schapen bij haar in de buurt nauwlettend in de gaten. "Als ik naar mijn werk ga, of met de honden loop, let ik altijd op of ik iets zie. Ik vind tientallen schapen per jaar." In de video is duidelijk te zien dat ze gefrustreerd is over het feit dat niemand anders iets doet. "Ik zou willen dat de boeren de schapen zelf in de gaten houden, en ik niet steeds hoef te rennen."

Andere mensen die langslopen weten vaak niet wat ze moeten doen. "Ik ben altijd een dierenfreak geweest. Ik ben opgegroeid in een dorpje met boeren en heb dit als kind geleerd. Ik heb al honderden schapen uit de sloot en het prikkeldraad bevrijd. En ze weer rechtop geholpen." Maar het zou volgens Wilma ook helpen als mensen beter zouden opletten.

Stap voor stap

Hoeveel schapen er per jaar overlijden doordat ze op hun rug terecht zijn gekomen is niet bekend. Maar mocht je er één tegen komen die nog leeft, zet het schaap dan op dezelfde manier overeind als Wilma, zegt de Dierenbescherming: "Anders kunnen de ingewanden verplaatsen en kan het dier alsnog sterven." Het is belangrijk om het schaap zo snel mogelijk, maar op de juiste manier te helpen:

Hoe help je een schaap omhoog?

  • Help het dier via de kont weer op de poten. De achterpoten moeten eerst de grond raken.
  • Trek niet teveel aan de wol, dan ontstaan er allerlei bloeduitstortingen. Het beste kun je het schaap in de oksels pakken.
  • Als het schaap op de kont getild is, kun je het beter even tegen jou aan laten leunen en rechtop laten zitten. Er komt dan weer zuurstof naar de spieren en de organen krijgen weer meer ruimte.
  • Na ongeveer een halve minuut zet je het schaap voorover weer op poten. 

Bron: De Dierenbescherming

Meer op rtlnieuws.nl:

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's.  

`