Ga naar de inhoud
EditieNL

Verslaafd aan social media? 'Ga sporten of ruim je huis op'

Beeld © Getty Images

Een social media-verslaving kan grote problemen tot gevolg hebben. Het is dan ook hoog tijd dat zo'n verslaving wordt erkend als echte verslaving, vinden verslavingsklinieken.

 

Zij vinden dat er een erkende behandeling moet komen voor een social media-verslaving. Een groeiend aantal patiënten klopt met dit probleem aan bij verslavingsklinieken, maar de behandeling is nu nog niet optimaal en wordt bovendien niet vergoed.

Slecht slapen

Bjarne Timonen behandelt mensen met een social media-verslaving bij Rodersana Verslavingszorg. Hij ziet dat mensen er slecht van kunnen slapen en er depressief of angstig van worden. "Het is een aandoening waar jezelf of anderen in je omgeving last van kunnen hebben. Ik denk dat het belangrijk is dat er erkenning voor dit probleem komt."

Volgens Neuropsycholoog Jolanda Marks raken we verslaafd aan social media omdat het ons continu beloont waardoor er dopamine vrijkomt in ons brein. "Je krijgt veel prikkels, je nieuwsgierigheid wordt gestimuleerd, het heeft soms een verrassingseffect en dat maakt dat je een opeenvolging van dopamine krijgt. En dat is verslavend."

Verslaving

Steeds meer mensen kampen dus met een social media-verslaving. Dertig procent van onze volgers op Facebook geeft aan dat ze écht niet zonder social media kunnen.

Zit jij zelf ook vaak op social media? en kan je écht niet zonder? Lees hier wat je dan kunt doen.

Bekijk hier het item:

Minderen met social media.

Tips van behandelaar Bjarne Timonen:

  • Ga sporten, ruim je huis op, ga vaker je vrienden zien. Zet je telefoon op zwart-wit als dit kan of haal de kleur uit het scherm. Dan word je minder geprikkeld door alle kleurige icoontjes

Tips van neuropsycholoog Jolanda Marks:

  • Plan zogenaamde slow days in: ga een boek lezen, wandelen of bij de open haard zitten. Nodig eens wat vaker mensen uit om te komen eten. 
  • Zet een eierwekker op een half uur (of korter) als je toch op social media zit. Dan hou je het binnen de perken. 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl: