EditieNL

Griep of koolmonoxide-vergiftiging? 'Mensen herkennen de symptomen niet goed'

05 februari 2018 15:12 Aangepast: 05 februari 2018 15:21
Archieffoto Beeld © iStock

Voel je je misselijk, moe en duizelig? Het kan komen door griep, stress of bloedarmoede, maar ook door een koolmonoxide-vergiftiging. Omdat de klachten bij een vergiftiging erg vaag kunnen zijn, missen artsen die nog wel eens. Daarom beginnen Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting een nieuwe campagne.

"De eerste symptomen lijken op griep", zegt Christel von Reeken van de Nederlandse Brandwonden Stichting. "De bron is ook nog eens vaak de CV ketel, die in de winter meer aanstaat. Tijdens de griepepidemie."

Moeilijk voor huisartsen

Met hun nieuwe campagne willen de organisaties burgers én artsen wijzen op de gevaren, zodat ze er sneller aan denken. "Het is belangrijk dat de huisarts het in zijn achterhoofd houdt, zeker tijdens de griepperiode." Von Reeken kent verschillende verhalen van mensen die al vaker bij de huisarts waren geweest, voordat de koolmonoxide-vergiftiging werd opgemerkt.

"Verbetert het als je naar buiten gaat? Hebben huisgenoten er ook last van?” Dat kunnen volgens Von Reeken aanwijzingen zijn dat het om koolmonoxide gaat. Toch blijft het moeilijk voor huisartsen, omdat de klachten heel vaag kunnen zijn. "Het belangrijkste is dat je een melder hebt, dat is het enige middel dat je écht kan waarschuwen."

Niet alleen acute vergiftiging 

Wilma herkent het belang van de campagne, zij liep zelf lang met klachten voordat een koolmonoxide-vergiftiging werd vastgesteld. "Veel mensen denken dat het alleen een acute vergiftiging kan zijn, maar er kunnen ook lange tijd kleine hoeveelheden lekken", zegt ze tegen Editie NL.

Ze kreeg onder andere hoofdpijn, buikklachten en benauwdheid. Wilma is verschillende keren bij een arts geweest, maar die konden niks vinden. "Je gaat zoeken. Ligt het aan hormonen, je schildklier, een griepje of aan vermoeidheid? Het zijn vage dingen."

Geen alcohol, koffie of snoep 

Ook werd haar conditie een stuk slechter, dus probeerde Wilma van alles om zich beter te voelen. "Ik ben een expert op het gebied van gezond leven geworden", zegt ze. "Ik dronk geen alcohol meer, geen koffie en at geen snoep. Maar niets hielp, ik was altijd maar moe."

Ze dacht pas aan koolmonoxide toen ze het ook echt benauwd kreeg. Uiteindelijk belde ze een technisch onderlegde vriend op, om te vragen of het aan de cv-ketel kon liggen. Die vertelde haar dat ze naar buiten moest gaan, en moest wachten tot hij met een koolmonoxide-meter haar kant op kwam.

Hij gaf uiteindelijk het verlossende antwoord: de concentratie CO was in de lucht was veel te hoog. Wilma is blij dat de oorzaak is gevonden, maar onderschrijft wel hoe belangrijk het is om er snel bij te zijn bij koolmonoxide. "Een tijd lang is mijn leven erdoor geruïneerd." 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore