Ga naar de inhoud
Opmerkelijk

Joan heeft kast met gratis eten voor de deur: 'Heel mooi wat hier gebeurt'

Het kastje voor het huis van Joan Beeld © Joan Verbeem

Kastjes met gratis boeken zie je de laatste jaren steeds vaker op straat. 'Waarom zou dat niet met eten kunnen?' dachten ze in Amerika. Zo ontstond de Little Free Pantry. Het idee is nu ook naar Nederland overgewaaid. Joan is er één begonnen in Middelburg.

"Het is heel mooi om te zien wat er hier gebeurt", zegt Joan tegen Editie NL. "Ik kijk er elke dag in, maar verder loopt het eigenlijk vanzelf." Voor haar huis heeft ze een kast vol met eten staan, waar iedereen uit mag pakken. 'Pak wat je nodig hebt, geef wat je missen kan', staat erboven. 

Beetje gek

Het zijn vooral houdbare producten die zij en anderen erin stoppen, maar soms ook groente en fruit. "Het is allemaal zo weg", zegt Joan. Vooral mensen die leven van een minimuminkomen maken er volgens haar gebruik van. "Het is heel mooi dat het werkt, maar tegelijk ook triest dat het nodig is."

Joan kwam op het idee toen ze een artikel las over een 'little free pantry' in Amerika. "Ik wilde het ook in Nederland doen, maar het voelde ook een beetje gek. Wie zet nou een kast met eten buiten?" Maar toen ze hoorde dat het steeds vaker gebeurde, besloot ze zich er overheen te zetten en ook voor haar huis een kast neer te zetten. 

tekst gaat verder onder de afbeelding

Een Little Free Pantry in de Verenigde Staten

Vandalisme

Ze had wel verwacht dat er vandalisme, of andere vervelende dingen, zouden gebeuren, maar eigenlijk is dat nauwelijks gebeurd. "Ik heb twee keer gehad dat-ie 's avonds gevuld was, en de volgende dag alles weg was", zegt Joan. Toch kan ze daar niet van wakker liggen. "Ik ga er maar vanuit dat het goed terecht is gekomen." 

Tot nu toe heeft de kast er vooral in de herfst en wintermaanden gestaan, maar voor de zomer moet Joan nog een plan bedenken. "Wat ik ga doen bij 30 graden, daar ben ik nog niet uit. Misschien kan ik er dan voor ik naar werk ga koelelementen in stoppen."

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl: