EditieNL

Larissa wil een glamourpasfoto op haar paspoort: 'Ik schaam me bij de douane'

01 februari 2018 12:22 Aangepast: 21 september 2020 13:08
Larissa kreeg van EditieNL een glamourfoto

Op Instagram heeft iedereen altijd de mooiste foto's staan met de leukste glimlach en de meest gelikte filters. Daar steekt je pasfoto, waarop je niet mag lachen, vaak schril tegen af. In de Verenigde Staten hebben ze hier iets op bedacht, om je pasfoto te pimpen kun je een 'glam team' inhuren.

De 'glamsquads' die je pasfoto komen pimpen zijn niet heel goedkoop. Het geintje kost je meestal rond de 50 en 75 dollar. Voor deze behandeling krijgen vrouwen (die maken hier het meest gebruik van) professionele hulp bij haar, make-up en wimpers.

Larissa haat haar paspoortfoto, daarom reageerde ze op onze EditieNL-oproep om haar pasfoto op te pimpen. "Ik vergelijk het met een slaaptekort van een paar jaar en dan lijkt het of ik er ook nog een pittige verslaving bij heb." 

tekst gaat verder onder de foto

 

Miniatuurvoorbeeld
Larissa wordt onder handen genomen door het glamsquad van Bub Klein
 

Schaamte bij de douane

Larissa wordt op vliegvelden vaak pijnlijk herinnerd aan haar lelijke pasfoto: "Als ik ga reizen loop ik met schaamte naar douane toe en ik moet altijd uitleggen dat ik het echt ben." 

Daarom krijgt Larissa van EditieNL vandaag een speciale glamourfoto. Die wordt gemaakt door Bub Klein, hij signaleerde de trend al vroeg. Sinds 2013 heeft hij een soort glamsquad bij zijn studio.  

Pasfoto's hoeven niet lelijk te zijn

Klein: "We doen het in onze studio net even anders dan bij een gewone pasfoto. Ik had al een fotostudio voor glamourshoots en daar heb ik een pasfotowinkel bijgekocht. Want ja, je pasfoto's moeten worden goedgekeurd en nee, ze hoeven niet lelijk te zijn." 

Voldoet zo'n gepimpte foto dan wel aan de regels van de overheid? "Ik weet heel goed aan welke eisen een pasfoto moet voldoen,  een 100% garantie dat een pasfoto wordt goedgekeurd heb je nooit maar we komen wel in de buurt," vertelt Klein.

tekst gaat verder onder de foto

 

Miniatuurvoorbeeld
Larissa is niet blij met haar pasfoto

Oordeel ambtenaar

Of een foto daadwerkelijk wordt goedgekeurd is afhankelijk van de ambtenaar die de pasfoto onder ogen krijgt. Julia Rademakers van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens: "Hij of zij moet bepalen of de pasfoto lijkt of niet. De regels staan op internet. Het kan ook zijn dat er later photoshop over heen is gegooid, dat is ook aan het oordeel van de ambtenaar."

Larissa is in ieder geval dolblij met haar nieuwe pasfoto: "Het is echt een enorm verschil. Ik kan met deze foto op mijn paspoort weer trots langs de douane." 

Bekijk hier het item:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

EditieNL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore