EditieNL

Zwarte katten in asiel: 'Ze doen het niet goed op selfies'

31 januari 2018 16:10 Aangepast: 22 februari 2018 01:51
Beeld © Getty Images

In Engeland zitten opvallend veel zwarte katten in het asiel. De reden? Ze zouden het niet goed doen op selfies (want je ziet ze amper). De Nederlandse Dierenbescherming is daarom een tegenactie gestart: maak een selfie met je zwarte kat.

Het viel medewerkers in een dierenasiel in Engeland op dat ze veel meer zwarte katten binnenkrijgen dan anderskleurige katten. De eigenaresse van het asiel, Christe Bayka, denkt dat het komt omdat zwarte poezen het niet goed doen op selfies. Ze zijn door hun donkere vacht immers wat moeilijker te fotograferen. 

'Liever geen zwart'

"Ik vraag mensen weleens welke kleur kat ze willen. Dan zeggen ze dat het niet uitmaakt, maar ze liever geen zwart willen", vertelde ze onlangs aan Metro U.K. Twintig jaar geleden speelde dat probleem volgens haar niet. "Nu wil iedereen selfies met zijn kat op sociale media kunnen zetten."

De Dierenbescherming wil het tegendeel bewijzen en deed daarom een oproep op Facebook: 'Heb jij een zwarte kat? Laat zien dat jij prachtige selfies kunt maken met jouw kat!' De stichting wil aan het eind van de week een collage maken met alle binnengekomen foto's.

Belachelijk

"Het is natuurlijk belachelijk als mensen een huisdier uitkiezen vanwege de kleur vacht", zegt Dik Nagtegaal, woordvoerder van de Dierenbescherming. "Als je alleen dáár op let bij het kiezen van een huisdier, dan moet je je afvragen of je wel een huisdier moet nemen. Het gaat erom dat je een klik hebt met het dier. Maar we wilden niet met het vingertje wijzen, dus we besloten: we moeten op een ludieke manier op dit bericht reageren, zo houden we het positief."  

Nagtegaal betwijfelt overigens sterk of het écht zo is dat zwarte katten in deze selfiecultuur het onderspit delven. "We zien dat niet in onze eigen dierenasielen en opvangcentra in Nederland", zegt hij. Wel is het zo dat rode katers en poezen populairder zijn en dus vaak sneller het asiel kunnen verlaten dan hun zwarte soortgenoten. "Je zou ook kunnen zeggen dat zwarte katten minder populair zijn bij sommige mensen vanwege het bijgeloof: ze zouden ongeluk brengen. Maar het kan óók gewoon zijn dat mensen rode katten mooier vinden en dat het niets met de kleur zwart te maken heeft."

'Voldoende fans'

De woordvoerder zegt dat er in ieder geval genoeg zwartekattenfans in Nederland rondlopen. "We krijgen erg veel leuke reacties op Twitter en Facebook, mensen scheppen op over hun kat en taggen elkaar."  'Ze zijn zo prachtig en lief', staat er onder de Facebookpost, en 'Ik heb een zwarte kat en hij is enorm fotogeniek'. 

Bovendien, zo zegt Nagtegaal, doen zwarte katten het echt niet altijd slecht op foto's. "Ja, met weinig licht, dan wil-ie nog weleens wegvallen tegen een donkere achtergrond. Maar als je een echte selfiequeen op Instagram bent, weet je best wel dat je een lichte achtergrond moet gebruiken. Dan kan een kat juist heel mooi zijn, zo'n scherp, zwart silhouet." En wat nou als je niet zo'n selfiequeen bent? Nagtegaal: "Dan hoop ik dat mensen hun huisdier niet naar het asiel brengen, maar gewoon een fotocursusje gaan volgen."

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op Editie NL: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore