Het knippen van de navelstreng na een geboorte lijkt zo vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Bij een lotusgeboorte, waar steeds meer Nederlandse vrouwen voor kiezen, wordt de navelstreng bewust niet doorgeknipt. De placenta blijft net zo lang aan de baby vastzitten tot deze er vanzelf afvalt.
Er zijn meerdere redenen waarom vrouwen kiezen voor een lotusgeboorte. Zo zou het direct afknippen van de navelstreng na een bevalling traumatisch voor de baby kunnen zijn. Ook zou het kind op deze manier langer kunnen profiteren van de belangrijke voedingsstoffen uit de placenta.
Belangrijk voor hechtingsproces
In onder andere Amerika en Australië is de lotusgeboorte al een aantal jaar populair. Uit een rondgang langs verloskundigen in Nederland blijkt dat ouders hier óók steeds vaker voor kiezen. Zoals Wendy van der Zijden. Een paar maanden geleden had zij haar eerste lotusbevalling.
"Ik vind dat in de meeste gevallen de navelstreng veel te snel wordt doorgeknipt. Meestal al binnen een minuut of twee", vertelt ze aan Editie NL. "Ik geloof dat het heel belangrijk is voor het hechtingsproces om nog wat langer met de navelstreng aan de placenta vast te zitten."
Tekst gaat verder onder foto
Wendy en haar dochtertje, met de placenta.
Niet direct afnavelen
Bij het LUMC zien ze niet direct medische voordelen van een lotusgeboorte. "Maar uit onderzoek is wel gebleken dat het heel belangrijk is om de navelstreng wat langer te laten zitten dan wat nu vaak gebeurt", vertelt Jan van Lith, onderzoeker aan het LUMC. "Het is beter om niet direct af te navelen, zodat de baby al het bloed uit de navelstreng binnenkrijgt."
De navelstreng met placenta valt er meestal na drie tot vijf dagen af. Omdat de moederkoek in die tussentijd kan gaan stinken, wordt de placenta meestal op een bepaalde manier behandeld. Bij Wendy werd het ingewreven met kruiden, zeezout en rozenblaadjes.
Tekst loopt door onder foto.
De placenta van Wendy na de bevalling.
Bijzondere ervaring
"Ik ben heel blij dat ik het heb gedaan, het was een hele bijzondere ervaring", vertelt Wendy. Haar placenta is inmiddels los van haar dochter. Ze bewaart de moederkoek nu in de vriezer tot ze een huis met een tuin heeft, om het daarin te begraven.
Wendy zou de alternatieve bevalling iedereen aanraden. "Toen de navelstreng losliet, was het of mijn dochtertje toen pas echt wakker werd."
Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's.