Gezin

De Luizenmoeder scoort opnieuw: 'De moedermaffia is echt zo erg'

29 januari 2018 12:08 Aangepast: 24 februari 2018 15:18
Beeld © Screenshot De Luizenmoeder

Juf Ank en haar collega's van basisschool de Klimop hebben tv-kijkend Nederland veroverd. Niet alleen trok de uitzending van gisteravond 2,4 miljoen kijkers, ook heeft de aflevering van vorige week met 2,6 miljoen kijkers het record 'uitgesteld kijken' verbroken. Waar komt dit succes vandaan?

Je kunt er niet omheen maar mocht je de afgelopen weken op een onbewoond eiland hebben gezeten dan is dit een korte samenvatting van de serie: 'luizenmoeder' Hannah is net gescheiden en probeert zich staande te houden tussen de 'moedermaffia' op het schoolplein. Juf Ank houdt van orde en niet van bemoeizuchtige ouders. Schoolhoofd Anton bedekt alles en iedereen met de mantel der liefde.

Moedermaffia

Die moedermaffia waar luizenmoeder Hannah in de serie mee kampt is volgens opvoedkundige Marina van der Wal ook écht aanwezig op het schoolplein. "Toen ik gister keek had ik echt weer even het gevoel had dat ik terug was op de school van kinderen. Het herkenbare is het bemoeierige van de leerkrachten en het hypocriete gedoe van de collega-moeders. Iedereen maakt van z'n kind een project dat echt moét slagen en iedereen die in de weg staat moet wijken." In de serie is er continu gedoe over wie bij wie gaat spelen. Iets wat voor de ouders nog belangrijker lijkt te zijn dan voor de kinderen.

"Mijn kinderen zijn alweer een tijdje van school af, maar toen ik ze voor het eerst naar school bracht, was er op ons schoolplein een deel waar de arme ouders stonden en een deel waar de rijke ouders stonden. Ik ben één keer bij de arme ouders gaan staan en ik kwam er daarna nooit meer tussen bij de rijken."

"Er zijn zoveel ongeschreven regels waarop je door de moedermaffia afgerekend wordt. Als je niet voldoet, dan word je buitengesloten."

Weg kwijt

De serie houdt iedereen op en om het schoolplein een spiegel voor. Maar of de mentaliteit erdoor gaat veranderen? Dat denkt Van der Wal niet. "We zouden de weg kwijt raken als al die ongeschreven regels zouden verdwijnen."

Als je iets zou willen veranderen, dan moet schoolbeleid weer terug naar hoe het in de jaren zestig was, zegt Van der Wal. "Kinderen zouden weer alleen naar school moeten lopen en niet meer met de auto of bakfiets gebracht moeten worden. Ouders zouden wat minder in de nek van de kinderen moeten hijgen en zich wat minder met school en kind moeten bemoeien; maar dat gaat echt nooit gebeuren."

Door het grote succes van De Luizenmoeder is de kans groot dat er een tweede seizoen komt. 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore