Het klinkt als de ideale manier om van de drank of drugs af te komen: afkicken in verre landen als Thailand of Zuid-Afrika. Onder de zon, ver weg van je problemen kun je helemaal tot rust komen. Voor ex-verslaafde Rico was het bijvoorbeeld de beste keuze van zijn leven. Toch is er veel kritiek op de methode.
"Ik ben jarenlang verslaafd geweest aan cocaïne", zegt Rico Scheepend. "Een heel groot deel van mijn leven, ik denk wel 25 jaar." In al die jaren heeft hij verschillende keren geprobeerd er vanaf te komen, hij heeft zelfs een keer 9 maanden in een Nederlandse kliniek gezeten.
"Helaas ben ik toen toch weer teruggevallen. Het werd op een gegeven moment zo erg dat ik wist dat ik het niet zou overleven als ik zo door zou gaan", zegt Rico. "Ik gebruikte dagelijks coke en mijn vriendin toentertijd ook. We trokken elkaar dus mee in een soort neerwaartse spiraal."
Alles achterlaten
Uiteindelijk besefte Rico dat hij zijn leven moest omgooien als hij ooit van de drugs af wilde komen. "Toen heb ik besloten om echt alles achter te laten en zo ver weg mogelijk te gaan." Dus ging hij voor drie maanden naar een afkickkliniek in Zuid-Afrika.
"Voor mij is dat echt mijn redding geweest. Als ik een maand later was gegaan was het waarschijnlijk te laat geweest", kijkt Rico terug. Voor hem was het tijdens het afkicken heel belangrijk dat hij alles van thuis los kon laten. "Ik mocht ook maar heel beperkt contact hebben met thuis, waardoor ik eindelijk echt op het aanpakken van mijn verslaving kon focussen."
"Sommige mensen denken dat het een soort luxe vakantie is, maar dat is het echt absoluut niet", zegt Rico. "Het is heel hard werken en je hebt weinig vrije tijd. Dat zwembad wat er bij zit heb ik nauwelijks gebruikt bijvoorbeeld." Ook vond hij het doodeng om in het vliegtuig te stappen, maar nu hij een jaar clean is is hij blij dat hij de stap genomen heeft.
Weggegooid geld
Toch zijn verschillende verslavingsexperts kritisch op de behandelingen in het buitenland. Veel klinieken bieden ze aan, en vaak worden ze ook nog vergoed door de verzekering. Lector Verslavingskunde Eric Blaauw vindt het weggegooid geld.
"Het probleem is dat de omgeving en situatie waar je in terecht komt zó enorm verschilt van de situatie waar je thuis in leefde, dat je het niet kunt vergelijken met je normale leven." Daarom kan het volgens Blaauw snel lijken alsof het goed gaat, maar is thuis het verschil zo groot dat de kans op een terugval een stuk groter is.
Misbruik
"Uit onderzoek blijkt dat het beter werkt om tijdens verslavingsbehandeling zo dicht mogelijk bij je eigen omgeving te blijven. Om zo goed mogelijk te leren hoe je zonder je verslaving kunt leven in je eigen omgeving, dus niet in een zonnig oord waar je maar tijdelijk zit." Blaauw vindt dat de commerciële klinieken die dit aanbieden misbruik maken van de verslaafden.
Rico voelt het anders, omdat hij bij thuiskomst geen klap heeft ervaren. Hij heeft wel eerst in een safe-house gezeten in Amsterdam, om weer te wennen aan Nederland. "Nu heb ik al een jaar niet gebruikt, en gaat het beter dan ooit. Voor mij heeft het juist geholpen dat ik echt even ver weg van alles was."
Bekijk hier de video:
Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's.
Meer op rtlnieuws.nl: