Ga naar de inhoud
EditieNL

'Jongeren zijn op 21ste nog niet volwassen, grens moet naar 24 jaar'

Beeld © iStock

Als je 21 jaar wordt, hoor je vaak: 'Dan ben je nu écht volwassen'. Maar Australische wetenschappers vinden dat jongeren pas later als volwassen bestempeld moeten worden. Zij vinden dat je pas volwassen bent als je 24 jaar bent.

De wetenschappers willen de grens van adolescentie opschuiven, deze ligt nu nog tussen de 10 en 19 jaar. De onderzoekers zien liever dat de leeftijd verschuift naar tussen 10 en 24 jaar wat betekent dat je op je 24ste pas écht volwassen bent.  

Meeste veranderingen op je 18de

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO zegt dat je volwassen bent als je 20 jaar oud bent. In Nederland is het afhankelijk van het onderwerp, of je op je 18de of 21ste volwassen bent.

Op de dag dat je 18 jaar wordt, verandert er eigenlijk wettelijk gezien het meest. Vanaf die dag mag je stemmen, zelfstandig rijden als je een rijbewijs hebt, drank en wiet kopen, een bankrekening openen, geld lenen, een woning kopen en zelfs minister-president worden. Vanaf je 21ste verandert er niet meer zoveel. De enige verandering is dat vanaf dat moment je ouders niet meer verplicht zijn om voor je te zorgen. 

Hersenen niet ontwikkeld

Bas Wijnen van Nederlands Jeugdinstituut is het deels met de Australische wetenschappers eens. "De meeste jongeren worden op een geleidelijke manier vanzelf volwassen. Maar voor 10 à 15 procent van de jongeren in Nederland is een grens op 18 jaar stellen gewoon echt te vroeg", vindt Wijnen. 

"Je kunt natuurlijk die grens niet voor iedereen naar 24 verschuiven en ook niet voor de één wel en voor de ander niet. Maar iets meer back-up vanuit instanties voor deze groep waarbij het minder vanzelfsprekend gaat, is zeker op zijn plaats", vertelt Wijnen. "Op je 18de valt de meeste hulpverlening namelijk weg, terwijl je juist op die leeftijd voor lastige beslissingen komt te staan en grote verantwoordelijkheden krijgt."

'Je hoeft niet alles perfect te kunnen'

Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont vindt juist dat we jongeren te lang 'klein' houden. "De neocortex (het gedeelte van de hersenen dat vooral verantwoordelijk is voor het bewust verwerken van informatie en stelt ons in staat om rationeel te redeneren, red.) is inderdaad pas volledig ontwikkeld als je 23, 24, 25 jaar bent. Maar je hoeft toch niet alles perfect te kunnen om volwassen te zijn", vindt Pont. "Het is echt niet zo dat er op je 24ste ineens een knop omgaat."

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's.