EditieNL

Verbod op gekleurde voetbalschoenen: goed idee tegen divagedrag?

12 oktober 2016 13:56 Aangepast: 12 oktober 2016 18:44
Gekleurde schoenen Beeld © Getty

Voetbalclub Manchester City wil af van de gekleurde schoenen bij de jeugd. Opvallende schoenen zijn steeds populairder en zouden bijdragen aan divagedrag bij de spelers. Moet in Nederland ook zo'n verbod komen?

Bij de Britse voetbalclub Manchester City wordt een verbod op gekleurde voetbalschoenen ingevoerd bij de jeugd. De club vindt dat de jonge spelers teveel naast hun schoenen gaan lopen door dit bonte schoeisel.

Divagedrag

AD-Sportjournalist Sjoerd Mossou is voorstander: "Gekleurde schoenen zijn een uiting van individualisme, maar voetbal is een teamsport. Daarom zou het goed zijn als iedereen zwarte schoenen zou dragen." Ondanks dat hij het een goed idee vindt, denkt hij niet dat het verbod echt zal helpen tegen divagedrag.

Bij de Eredivisieclub ADO Den Haag hebben ze gekleurde schoenen al geprobeerd te verbieden. Daar hebben ze het idee drie jaar geleden losgelaten omdat gekleurde schoenen simpelweg in de mode zijn.

Mentaliteit

Ondanks dat het verbod is losgelaten, vindt Rob Meppelink, hoofd opleidingen ADO Den Haag, het wel belangrijk dat er aandacht wordt besteed aan de mentaliteit van voetballers: "We moeten talent een goed klimaat geven. Als je als club bezig bent met schoenen, petjes en sieraden ben je niet met het belangrijkste bezig: passie voor de sport."

Gekleurde schoenen mogen in Den Haag dus wel op het veld, maar mobieltjes niet. Om voetballers gefocust te houden op het spelletje met de bal, moeten ADO-spelers voorafgaand aan de training wel hun mobieltje in een locker opbergen. 

Bekijk hier de video:

Meer op rtlnieuws.nl:

`