EditieNL

Janny (80) vindt halfzus in Australië via DNA-databank: 'Mijn vader was gek op vrouwtjes'

22 januari 2018 15:37 Aangepast: 14 februari 2018 20:26
Janny en Tonny zien elkaar vandaag voor het eerst via Skype Beeld © Editie NL

Het leven van Tonny (70 ) en Janny (80) staat sinds twee maanden volledig op z'n kop. Ze blijken halfzussen van elkaar te zijn. Via een DNA- databank kwamen ze elkaar op het spoor. "We hopen elkaar dit jaar voor het eerst te zien".

"Toen ik hoorde dat ik een halfzus had moest ik heel hard lachen" vertelt Janny tegen Editie NL. "Mijn vader is een hele lieve man, maar hij was gek op vrouwtjes." Het verbaast Janny dan ook niet dat ze nog een halfzus blijkt te hebben. "Ik heb haar vroeger wel eens gezien, ze woonde in dezelfde buurt maar ik wist toen niet dat we dezelfde vader hadden."

Hun vader was bakker en bracht brood rond in de buurt. Tonny had de bakker en haar moeder wel eens samen gezien maar nooit de link gelegd dat hij wel eens haar vader had kunnen zijn.

DNA-databank

De twee halfzussen zijn bij elkaar gebracht door een achternicht van Janny. Zij was bezig met een stamboom voor de familie en vroeg Janny haar DNA af te staan. Via een DNA-databank wilde ze in kaart brengen waar ter wereld er allemaal verwanten woonden. Tonny, de halfzus in Australië, had haar DNA in diezelfde databank gezet omdat ze hobbymatig stambomen onderzoekt.

Toen er een match bleek te zijn was Janny dolblij. "Allebei mijn echte zussen zijn overleden, dus ik vind het wel gezellig om nu weer een zus te hebben".

Vreemde eend

Ook halfzus Tonny is in de wolken. Zij voelde zich altijd de vreemde eend in de bijt in haar gezin maar ze kon er nooit de vinger op leggen wat het was. Toen ze hoorde dat ze een andere vader had was ze enorm opgelucht. Ze wist eindelijk waarom ze anders was dan haar zussen.

"Toen ik het hoorde ontplofte mijn hoofd. Ik ben zo ongelofelijk blij en ik kan niet wachten tot ik haar kan zien." De twee halfzussen hopen elkaar snel in het echt te kunnen ontmoeten. Tonny moet nog wat geld sparen, maar dan komt ze naar Nederland. "We gaan elkaar dit jaar zeker zien", zegt Janny. "We weten nog niet wanneer maar dat komt goed."

DNA Databanken

Janny en Tonny vonden elkaar via DNA databank MyHeritage DNA. Een databank waar je je DNA kunt laten onderzoeken, om daarmee in kaart te brengen waar je roots liggen en waar ter wereld nog verwantschappen zijn.

Het FIOM, een instituut wat zich bezig houdt met verwantschapsvragen ziet dat steeds meer mensen via online DNA databanken op zoek gaan naar familie. Ze waarschuwen wel dat je je goed moet realiseren waar je aan begint. "Je hebt het recht om te weten waar je vandaan komt" zegt Ellen Giepmans, "maar het kan ook families en gezinnen kapot maken. Doe het stap voor stap. Je weet niet wat je veroorzaakt als je ineens bij iemand voor de deur staat."   

 

Bekijk hier de video:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore