Ga naar de inhoud
EditieNL

Harm is huisvader: 'We houden nog te veel vast aan traditionele man-vrouw-verdeling'

Harm met zijn kinderen Dante (L) en Thisbe. Beeld © Editie NL

De Nieuw Zeelandse premier Jacinda Ardern is zwanger van haar eerste kind, maakte ze vandaag bekend. Haar man Clarke Gayford zal thuis voor het kind zorgen. Dat is voor veel mensen nog vreemd, weet ook Harm Jagerman (41) uit Zoeterwoude.

Kinderen uit bed, ontbijt maken, kinderen naar school brengen, partner een lift naar werk geven. Dan het huishouden doen, kinderen uit school halen, spelen en zorgen dat het eten op tafel staat. Als er al iemand thuis blijft voor de kinderen is dat meestal de vrouw, maar in het gezin van Harm Jagerman is hij degene die het huishouden bestiert.

Natuurlijke beslissing

"Ik had een goede baan in de IT-sector, maar kwam in 2013 thuis te zitten met een burn-out", vertelt Harm aan Editie NL. Omdat zijn vrouw Hinke een goede baan als wetenschapper heeft en zoon Dante (9) door omstandigheden extra aandacht nodig heeft, besloot Harm huisvader te worden voor Dante en zijn zusje Thisbe (6).

"Als je al thuis zit ontstaat er als vanzelf een soort van patroon, van wie wat doet in het huishouden", legt hij uit. "De beslissing om huisvader te worden was dus eigenlijk heel natuurlijk". Via het blog De Goede Huisvader en social media laat hij zijn volgers zien hoe het leven van een huisvader eruit ziet.

Miniatuurvoorbeeld
Harm met Thisbe (L) en Dante. Foto: Harm Jagerman

'Doet de moeder toch?'

Jacinda Ardern is net premier van Nieuw Zeeland is, en daarom neemt ze slechts zes weken zwangerschapsverlof. Daarna komt de zorg voor het nog ongeboren kind grotendeels dus neer op haar man Clarke. Veel mensen reageren verrast op dat nieuws, maar dat is Harm wel gewend. "Sommige mensen reageren heel positief, dan zeggen ze 'Waarom niet, daar heb ik nooit aan gedacht'. Maar ik hoor ook vaak negatieve reacties als 'Waarom zou je dat doen, dat is toch iets wat de moeder moet doen?'"

Die vraag krijg Harm niet alleen van mannen. "Het zal je verbazen hoeveel vrouwen dit zeggen. Dan denk ik: hoe kun je dat vragen als vrouw, je weet hoe het voelt als jij in hokje wordt geduwd? We zeggen wel dat we heel vooruitstrevend zijn in Nederland, maar ondertussen houden nog teveel vast aan taditionele man-vrouw-patronen."

Vaderrol

Huisvader was voor Harm niet alleen een praktische beslissing. Uit eigen ervaring weet hij hoe belangrijk de rol van vader is in het leven van een kind. "Mijn vader is al vroeg overleden, ik was toen elf jaar. Hij was directeur van een zorginstelling wat betekent dat hij er weinig was. Ik heb dat denk ik toch wel gemist. Daarom wil ik er veel voor mijn kinderen zijn."

Dat betekent niet dat iedere vader huisvader zou moeten zijn. Maar Harm ziet de openheid van de Nieuw Zeelandse premier als een voorbeeld voor de Nederlandse samenleving. "Het gaat erom dat je elkaar als stel kansen gunt. Natuurlijk wil ik weer terugkeren in arbeidsproces, maar ik voel me niet minder omdat ik huisvader ben. We moeten afstappen van het ouderwetse rollenpatroon."

Bekijk hier de reportage: 

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's.